04/12/2009
O té konkurenci

Znám jednoho zemědělce, který už léta lká nad nízkými výkupními cenami, nad diktátem řetězců atd. Již víckrát jsem mu řekl, že mléko může zčásti prodávat sám přímým spotřebitelům, zčásti z něho produkovat sýry nebo máslo, ev smetanu, že vepřové maso může prodávat v masně, kterou si otevře, vždycky se na mě podívá a s úsměškem řekne: "ty to vidíš moc jednoduše". Nu, možná, že vidím. Ale čím to, že to podobně jednoduše vidí zemědělci v Německu, Rakousku a abych nebloudil jen po tradičním západě, tak třeba také v Polsku? Jistě, chce to investice, ale mléko z automatů se prodává za cca 15 Kč/l (výkupní cena je cca 5,80 Kč), kilogram vepřového masa přijde cca na 78 Kč/kg (výkupní cena je cca 38 Kč/kg). Chtějí-li tedy zemědělci lepší finanční podmínky, ať se starají také o odbyt svých produktů. Budou-li kvalitní, půjdou-li s nimi za spotřebitelem (např. sídliště jsou stále ve všech našich městech a otevřít si v nich prodejny není tak veliký problém), mohou vytvořit konkurenci, kterou si vymohou lepší pozici pro jednání s řetězci i pro jednání s územními výkupními monopoly. Někteří z nás si možná také vzpomenou, že ještě za socialismu mnohá JZD uváděla do provozu pekárny a produkovala v nich pečivo, na které se stávaly fronty - bylo čerstvé a chutné. A za ceny tehdy srovnatelné s cenami v obchodech. Proč se dnes zemědělci nesnaží? Proč jenom s Velebou v čele skuhrají a tahají peníze z kapes daňových poplatníků? Proč bychom měli platit nadprodukci mléka, o které nikdo nestojí? Proč bychom měli v době krize, kdy jsme většinově všichni postiženi snížením příjmů, garantovat zemědělcům zvýšení příjmů? Jsou-li opravdu tak neschopní, ať klidně zkrachují - potravin je na evropském trhu přebytek. A když vyjedete kousek za hranice, tak zjistíte, že už dávno neplatí, že na potraviny např. v Německu Čech nemá příjmy!








Chápu svaté rozhořčení všech, kteří jsou v letadle zvaném obchod s akciemi namočeni, ale myslím, že podstata problému leží někde jinde.
Vždycky jsem si myslel, že kupuji-li nějaké akcie, pak mám pochopitelně zájem aby mi vynášely, ale koupím si akcie firmy, kterou považuji za důvěryhodnou a pak se také budu starat o to, jak s penězi za mé akcie nakládá, tj. zda je využívá ku prospěchu firmy. Z toho nutně vyplývá, že si koupím akcie firmy v oboru, o kterém něco vím, tedy vím, kdo si v něm jak stojí, případně znám konkrétní lidi a také že spíše budu preferovat menší průběžný příjem před realizací velkého jednorázového zisku.
Bohužel, v dnešní době se s akciemi neobchoduje primárně proto, aby se pomohlo té firmě, případně proto, že mám ambice tuto firmu vlastnit a spravovat, tedy na základě racionální úvahy. Dnes se obchoduje s tím, o čem si někdo takzvaně významný myslí, že na tom lze vydělat, tj. v nějakém horizontu prodat za vyšší cenu. Tedy zdaleka nejde o investici do konkrétní firmy, ale nákup papírku, jehož cena je nafouknuta přímo úměrně poptávce, kterou po papírku někdo vyvolal. A nedej bůh, aby v se konkrétním okamžiku nějaká větší skupina lidí rozhodla proměnit své papírky zpátky na peníze, třeba proto, že přestali věřit, že za těmi papírky je jakákoliv hodnota. Pak bublina praskne a to s tím větším rachotem, čím více je nafouknutá a čím více lidí se do ní chytí.
Akciové trhy v dnešní podobě se stále více podobají ruletě, protože prostě není v lidských možnostech získat a zpracovat všechny informace které mohou ovlivnit hodnotu mé investice. Myslím, že právě probíhající pohyb ukazuje zcela jasně mylnost představy o nevyhnutelnosti růstu trhů - prostě pohyby se mohou konat oběma směry a čím déle a více se jede nahoru, tím rychleji se také pojede dolů.
Co s tím? Lidé by se měli především uvědomit, že k životu je třeba opravdu jen málo hmotných statků - je třeba jíst, mít kde složit hlavu. Všechno ostatní ať se to komu líbí nebo ne je navíc - a modleme se, ať nám to budoucnost důrazně nepřipomene. Z toho vyplývá i zajištění na stáří - je třeba mít kde bydlet a mít někoho, kdo se o nás postará - tedy děti.
Jenže tohle všechno předpokládá, že se lidé opět naučí produkovat hodnoty upotřebitelné jinými, nikoliv pouze rozmnožovat peníze pomocí transakcí víceméně virtuální povahy a ceny. Ale to při současném nastavení chodu světa nemá šanci, protože co by potom dělali všichni ti podržtaškové v ekonomice i politice? Holt to bude muset padnout na tlamu aby se nám rozsvítilo.