08/02/2010
Potrefené husy rády poučují druhé (II)

Před čtrnácti dny jsem na tomto místě vyslovil myšlenku, že se Češi celkem zbytečně podceňují při hodnocení obecné morálky a poctivosti v podnikání a tvrdil jsem, že anglosaský prostor, i když si to nechce připustit, není o nic morálnější než ten náš. Jako příklad jsem uvedl banku Goldman Sachs, která prodávala svým klientům strukturované deriváty a ve stejnou dobu spekulovala na jejich pokles.

Protože text vyšel také na blogu na ihned.cz, viděl jsem, že měl velmi dobrou čtenost a asi patnáct čtenářů s ním dokonce polemizovalo. Ti nesouhlasící převážně poukazovali na kriminální kauzy, ve kterých byli defraudanti odsouzeni na mnoho roků do vězení, jako typicky Madoff, "chlapci" z Enronu (Kenneth Lay, Jeffrey Skilling) atd., zatímco u nás kauzy jako IPB skončily do ztracena. Jenomže, tady už navážu na svůj minulý text, o tom jsem vůbec nehovořil.

Ano, souhlasím, že božský Kenneth Lay vedený v poutech či jeho kolega odsouzený na 24 let mohou na někoho udělat dojem. Nicméně faktem je, že například katastrofa Enronu nespadla z nebe, a i když se od Kennetha Laye nakonec všichni odtahovali, rádi se na jeho přefouknutém monstru napakovali. Většina investičních bank, nejen v této kauze proslavená Citibank, s ním za obrovské poplatky do poslední chvíle na Wall Streetu obchodovala, za použití velmi diskutabilních praktik vytvářela podivné offshore struktury či zneužívala levné akcie nabízené v rámci IPO k uplácení svých prominentních klientů.

Fakt, že si někdo dokazuje razanci tím, že když je pozdě, vláčí člověka, který nemá kam utéci, v poutech po ulici, nic nemění na tom, že denní praxe těchto firem nikomu nedává právo se na nás vytahovat. Nehledě na to, že jakékoliv pozdní předstírání zásadovosti například peníze do zaměstnaneckých penzijních fondů, roky zneužívané managementem Enronu a definitivně zpronevěřené, lidem zpátky nevrátilo.

Obdobně falešně, mimochodem, působí následné masové zřizování funkce viceprezidenta pro etiku ve wallstreetských společnostech, a to zvláště ve světle právě probíhající finanční krize.

Je samozřejmě nesporné, že například v USA, když ten malér už nemůžou schovat, tak už jej umí celkem razantně vyřešit. Nicméně to už je jen technika založená na tradici, velikosti země a delší zkušenosti. Avšak tvrdím, že řada praktik, vysoce nemravných a vedoucích ke zjevnému okrádání investorů, roky tolerovaná americkými regulátory, by u nás narazila v řádu měsíců.

Možná by dotyční nikdy ve vězení neskončili, ale z hlediska obecné morálky si opravdu nemáme vůbec co vyčítat.


Radek Pokorný
advokát Pokorný, Wagner & spol.