09/02/2010
Pokřivené daně?

To, co se Vám jeví jako pokřivená daň, se mně jeví jako akt spravedlnosti. Uvědomte si, že nejde o rovnou daň, ale o rovnou sazbu daně, bohatší tedy stále platí více, navíc ze systému formou různých dávek neodčerpávají. Dovoluji si poukázat na hroutící se ekonomiku Kalifornie, která byla založena na progresivním zdanění, úzká špička bohatých platila tragicky vysoké daně. Přečtěte si třeba na NY Times, jak to dopadlo. Příběhy lidí, kteří utekli do Texasu, kde n e n í daň z příjmu FO. Přesto Texas narozdíl od Kalifornie prosperuje. V našich podmínkách je třeba si ještě uvědomit, že další daní je pojištění s nehoráznými stropy. Výše odvodů totiž lineárně nedopovídá případně čerpané nemocenské a budoucímu důchodu, placení této pojišťodaně je tedy dalším výrazem solidarity. Přesto jsem konec konců ochoten akceptovat daňová pásma, ale jen v případě, že se pro výpočet daně bude sčítat příjem celé rodiny. Ono totiž těch magických 100 000 či 145 000,- Kč hrubého měsíčně vypadá jinak, když je má k dispozici pro sebe jedinec a jinak, když je má pro sebe pětičlená rodina.




Jako Tři králové

To je trojka, co? S takovou porcí inteligence jsme na huntě do pěti let. To svět neviděl. Už nyní 70-75% veškerých příjmů, které zaměstnanec vyprodukuje, vrací zpět do státní kasy a pořád je to málo. Ale aby se konečně přestaly vydávat peníze na věci a služby, které si každý může pořídit podle potřeby sám, to ne. Myslím, že je jasné, kam to povede. Státní bankrot je nevyhnutný, protože není možné, abychom za 50 let odevzdávali do státní kasy celý plat. A s touhle politikou to jinak dopadnout nemůže.
Můj návrh:
1. Sociální výdaje - kompletně - snížit až na polovinu
2. Zavést velmi výrazné osobní připojištění a přímé platby ve zdravotnictví
3. Snížení státního aparátu o polovinu, včetně parlamentu a senátu.
4. VŠ bez státních dotací.
5. Do osnov ZŠ a SŠ okamžitě zavést systémy výuky finanční inteligence, základů podnikání, jednání s lidmi, psychologie, motivační programy, tvorba a rozvoj osobnosti.
6. Vytvořit tým expertů, který zjednoduší právo a zákony do jediné knihy.
7. Zavést plnou zodpovědnost za politická rozhodnutí.
---------
Práce jak na kostele. Ale kdo ji udělá? Ti dementi, co se patlali v parlamentu za posledních 20 let od ODS přes ČSSD, KDU, SZ, KSČ určitě ne. Ti určitě ne. Takže jako obvykle je potřeba začít u sebe. Tím, že se konečně chopím i vlastní zodpovědnosti, občane, za vše, co se tu děje. Protože já si vybírám politiky a strany. A že to dělám víc než prachmizerně až šlendriánsky, ukazuje stav ČR po dvacetiletech. dvacetiletech.