22/04/2010
Pohádka o hloupém králi z jedné IT firmy
LEADERSHIP

Také máte pořád ještě rádi pohádky? Možná je to i proto, že většina z nich končí spravedlivě a dobro vyhraje nad zlem. Tak tomu bylo i v příběhu o hloupém a prolhaném královi - manažerovi jedné IT firmy.

Bylo to takhle: Byl jednou jeden král, který si myslel, že snědl všechnu moudrost světa. Nastoupil do úspěšné mezinárodní firmy, ve které vládl týmu poddaných prodejců z království českého. Mezi jednotlivými zeměmi regionu panovalo velmi konkurenční prostředí. Všichni se vzájemně předháněli, kdo bude mít lepší výsledky. Král byl od přírody rovněž soutěživý typ, a tak se rozhodl, že jeho království předčí všechny ostatní. Vymyslel plán - bude hnát své poddané dopředu tak, že každý týden trochu ukrojí z prodejů do tajné truhlice, aby si lid myslel, že jsou na tom špatně a pracoval ještě víc. To je určitě bude motivovat a vyhrají vysněnou princeznu (rozumí se cenu pro nejlepší tým, v tomto případě zájezd), myslel si.

Hloupý král učinil, jak řekl. Před poddanými začal zkreslovat výsledky a lhal jim, že se nedaří. Také k tomu přihodil trochu iniciativy v podobě šetření nákladů a zrušil pár benefitů, které považoval za přežitky dob z předkrizového období. Pečínku nahradil chlebem, osobní grošáky společnými osly a královské posly poštovními holuby. Lid byl nejprve překvapen náhlou změnou trendu výsledků, ale brzo se vzpamatoval a, byť s prázdným žaludkem a méně výkonnými stroji, vrhl se na svá políčka o to houževnatěji.

Plán ukrutného krále fungoval. Ale jenom na chvíli. Když se výsledky výrazně nelepšily, začala se týmová atmosféra se po nějakém čase měnit. Negativní motivace vyvolala v lidu nevraživost a nezdravou soutěživost i mezi dříve spřátelenými klany. Začali se mezi sebou přít a navzájem si podrážet nohy. Nevěděli, kdo může za špatné výsledky. Vždyť jim samotným se přece daří vše plnit. Král lhal dál, protože se už bál říci pravdu a také pozval do království dráby (auditorskou firmu na konzultaci procesů a možností restrukturalizace). Atmosféra strachu v království houstla, lidé se šéfa začali bát.

Dobré výsledky týmu se nakonec začaly opravdu zhoršovat a král měl tak nakonec paradoxně pravdu. Jenže i králi vládl císař a ten se při svých výjezdech po zemích císařské koruny začal divit a ptát, co že se to stalo s pohodovou atmosférou a usměvavým lidem českým, proč se mračí a vzájemně válčí?

Hloupý manažer nezvládl stres, nakonec se z toho zhroutil a přiznal barvu. Lidé byli v šoku a naštvaní. Nakonec ale všechno přeci jen dobře dopadlo, manažer byl totiž odejit. Král je mrtev, ať žije král!


Eva Williams
členka představenstva Tesco stores ČR & SR