30/04/2010
Řekové se chovali douhá léta nezodpovědně, nemakali, žili na dluh, falšovali statistiky a teď by chtěli, aby je z problémů vysekal zbytek Evropy

Nedivím se Němcům, že nechtěji platit řecké úvěry. Německo bylo dlouhá desetiletí otkounkánkem Evropy pro jeho historickou vinu za rozpoutání 2. světové války, bylo kvůli tomu dlouho odstrkované a zacvakalo plno cizích účtů. Ale od porážky nacismu už uplynulo 65 let. Třetí Říši nijak neomlouvám, ale dnešní Němci nemají se zločiny fašistického státu nic společného. Merkelová je odpovědná především německým voličům. Já říkám: bravo.



International Credit Bank of Knights Templar, založena 1119 A.D.

Jak dlouho to vydrží? Ještě hódně dlouho. Déle než my všichni.

Způsobů, jak to zařídit, bylo vždy dost: bylo lze z královské pravomoci nechat rozkazem upálit věřitele své předlužené erární pokladnice za kacířství (jako kdysi), nebo si pro záchranu eráru od soukromých bohatých věřitelův půjčiti, a pak je nechati zlikvidovati nebo jejich zemi vojensky obsaditi a jejich majetek zrekvírovati (jako za časů Valdštejna, Napoleona s Rothschildy až po Hitlera), anebo moderněji a čistě - tisknout stále nové peníze a získat jim status rezervní měny, aby se daly lépe rozpouštět ve světě politicko-měnovému marketingu, a aby tedy věřitele co nejdéle vůbec nenapadlo přemýšlet o splacení dluhu (jako se to dělá institucionálně dnes)
A takhle to jistě vydrží o něco déle, protože ten dřívější mrtvý nebo okupovaný věřitel už další peníze jaksi na potvoru nepůjčil.
Takže dokud náš moderní svět kapitalismu takto stojí a bude stát, vydrží to věčně, když už to tak vydrželo pěkných pár staletí, co svět zná vynálezy jménem banka, úvěr a virtuální kapitál.
A jedno zůstane stejně dlouho při starém - vždy to zase, tam i onde, zaplatí inflací své kupní síly zase ten obyčejný pracující občan v dolním patře pyramidy, který povinně musí platit daně, jakkoli vysoké, a který je vždy na hony vzdálen od hospodářské politiky a rozhodování různobarevných vlád, pravých či levých, které se od sebe liší jen způsobem distribuce přerozdělených peněz (tj. zda je směrují k úzké skupině vysoce příjmových voličů nebo široké skupině nízkopříjmových voličů).