13/05/2010
Obor pekařství není výjimkou. Firmy se ženou za maximalizací zisku snižováním počtu pracovníkům, úpravami technologií apod. Spotřebitelé vybírají ty nejnižší ceny. Tak dochází k procesu postupného snižování kvality v mnoha oborech lidské činnosti, ne jen v potravinářství.
U výrobků konečné spotřeby by měly hrát významnou kontrolní roli různé státní organizace, ale ty často dělají práci pro vykázání činnosti a ne pro spotřebitele. Viz například ČOI a nezveřejňování benzinek s vadnými vzorky PHM. Pokud tedy politici nejsou schopni řídit stát tak, aby kontrola plnila své funkce, tak by příslušné organizace měly být alespoň zrušeny, aby se šetřily státní výdaje.



Víte, jak angažovaní jsou vaši zaměstnanci?

Tak to jsem opravdu zvědavý na pokračování. Ano, s největší pravděpodobností je většina zaměstnanců jen málo motivovaná. Ale jak by ta motivace měla vypadat? Kolik hodin by měl v práci zaměstnanec strávit? Jak by se motivace měla projevovat?
Naprostá většina zaměstnanců ztrácí motivaci když vedení káže vodu a pije víno.
Naprostá většina zaměstnanců ztrácí motivaci když zjistí, že jejich šéf je psychopat.
Naprostá většina zaměstnanců ztrácí motivaci když zjistí, že management dělá chybná rozhodnutí a zaměstnaci to pak musí vyžrat.
A jak motivovat někoho kdo má svůj průměrný plat? Kromě práce musí řešit hromadu dalších problémů - náklady života, rodinu, manželku, děti. Za svůj plat si nemohou dovolit najmout někoho, kdy tyto problémy vyřeší a tak částečně myslí na jiné problémy než na práci.
Ano, existuje trochu zákonitost - kdo je hodně motivován, propracuje se hodně nahoru, stává se managerem, vedoucím pracovníkem, guru. Zákonitě nemohou být všichni šéfy, hodně placenými managery, specialisty, někdo je prostě "dole". Naprostá většina lidí bere každý den do ruky krumpáč, lopatu jde je "kopat" business. Práce je pro ně jen způsob vydělávání peněz a trochu odborné realizace.
Fakt jsem zvědat s čím autoři přijdou :-)