14/05/2010
pekárna = ohnisko civilizačních chorob a alergií

Sice nejsem z masnářské branže, ale z pekárenské a moc dobře vím jak to chodí. Kdo zaplatí, ten nemá problém a může mít ve výrobě superbordel. Úplatky jsou ale obvykle schopní zaplatit jen vetší firmy s většímy zisky. Malé firmy s malými zisky musí dodržovat pravidla. Samozřejmě, že ne všichni. Ti co šidí na surovinách mají taky finanční potenciál na úplatky.
Kdyby jste viděl některé pekárny, v životě by jste už nedal chleba do úst. Dnes 90% pekáren funguje na principu "vratků".
Prostě se napečou šmejdy za co nejnižší cenu ve velkém a dodají se supermarketům v množství, které nejsou schopny prodat. Supermarkety mají jistotu, že jim pečivo nedojde během dne a zbytek se vrátí. Ten se pak pomele a v pekárně se z něj upeče nový chleba. Takto se kumulují plísně s toxickými a karcinogenními účinky. Samozřejmě, že se vždycky přidá část nových surovin, ale představte si, že v chlebu je část která už byla třeba 3x upečena. Toto je jedno z ohnisek civilizačních chorob a alergií. Tento systém nebyl běžný. Supermarkety ho nikdy nevyžadovaly. S tímto nápadem přišla společnost Delta pod vedením Paříků. To jsou lidi, kteří u nás zprznili pekařské umění. Boužel se na to prodejci navykli a vyžadují levný chleba a ten je možné dodávat pouze a jen přes systém vratků.
Dám Vám příklad - naše pekárna má asi 100 zaměstnanců a řadíme se mezi střední pekárny. Poblíž Brna je podobná pekárna s trochu větší produkcí a na noční směně najdete 3 zaměstnance kteří obsluhují velmi zajímavý stroj. Zjednodušeně vypadá asi takto - na jednom konci se do něj valí snad veškeré slané pečivo, jedno zda chleba nebo rohlíky a nebo třeba celozrnné pečivo. Stroj to semele a směs je dále upravována. Přidají se speciální směsi s enzymy a vody a další, pak se míchá těsto atd atd atd a na druhém konci vyjede upečený chleba. Nevadí, že obsahuje sezam nebo mák a nebo lněné semínko. Pojmenuje se totiž "Královský chléb" a prodá se za 30 Kč...

http://www.emulgatory.cz/diskuse?wid=53

**************************************************************

Starý chleba může tvořit až 40% objemu nového chleba

Gumové rohlíky a chleba bez chuti, které však stojí čím dál víc peněz. To je častý obrázek nejen v tuzemských supermarketech, ale i v běžných obchodech. Čím to je? Pekaři mají jasno – jejich ceny tlačí obchodníci, hlavně velké řetězce, takovým způsobem dolů, že se pekárny snaží výrobu co nejvíce zlevnit.

Například hmotnost rohlíků se z původních 50 gramů snížila na nynějších 43 gramů a obsah tuku, který dodává rohlíkům křupavost, klesl na polovinu, z osmi na čtyři procenta.

Také u chleba došlo ke změně. Do Česka se například nedávno dovezly technologie na rozemílání starého chleba, který se pekárnám nepodaří prodat, a tato drť se pak přidává do těsta na další chléb. Podle pekařů jde do tzv. kvasu od deseti do 40 procent strouhanky.

V chlebu, který se v tuzemsku vyznačoval určitou kombinací pšeničné a žitné mouky, je také čím dál méně žita. Jednak kvůli vyšší ceně, jednak kvůli změně technologie výroby kvasu.

Aby se ušetřilo a navíc pekaři mohli vyrobit opravdu jen takové množství chleba, jež po nich obchodníci chtějí, používá se dnes místo klasického osmnáct hodin vyráběného kvasu tzv. koncentrovaný. Těsto je rychle hotové, není potřeba tolik lidí a ani tolik žitné mouky.

Koncentrát navíc dodá chlebu i potřebné aroma, chuť i "správnou kyselost". Dříve byl poměr pšeničné a žitné mouky v konzumním chlebu asi 55 ku 45, dnes se podíl žitné mouky snížil asi na 20 procent.

Zkoušelo se i jen deset procent žita, ale nebylo to k jídlu, řekl anonymně jeden z pekařů. "Dodávaný chléb ale není méně kvalitní. Splňuje všechny legislativní podmínky a je spotřebitelem žádán"

http://ekonomika.idnes.cz/za-drazsi-chleba-nemohou-pekari-ale-obchody-f28-/ekonomika.asp?c=A080207_204846_ekonomika_mia