02/06/2010
Pracovitý idiot vám spolehlivě rozloží tým

Určitě jste se s tímto typem v práci setkali. Již v 19. století na toto nebezpečí poukázal pruský generál a teoretik von Moltke. Pracovitý idiot nemá nikterak nízké IQ, protože skutečně hloupý člověk, skutečný idiot, který slintá, pomočuje se a nikdy se nenaučil číst a psát, se na pozici, kde může páchat škody, ve většině firem nemá šanci dostat.

Lidé, o kterých je řeč, na první pohled vypadají skvěle. Mají smysl pro humor, dobré vystupování a vyzařují kolem sebe auru jedinečnosti. Umí hovořit na každé téma, všude je rádi vidí. Lidé, kteří je znají jen vzdáleně, je považují za naprosté odborníky. Ti, co je poznali blíže, o nich nechtějí hovořit, protože nechtějí jít proti proudu. Mají opodstatněnou obavu, že by jim nikdo nevěřil. Jak tedy rozlišit mezi ním a nezkušeným talentem, jehož nápady okolí často považuje za idiotské?

Stromy a lidi poznáme po ovoci. Pracovitý idiot má v zásadě minimalizovanou schopnost učit se ze svých chyb, kterou maskuje obrovskou aktivitou. Jeho projekty většinou selhávají díky neschopnosti ostatních a je obdivován, jak se s neuvěřitelným elánem vrhá do dalších. Sice je schopen donekonečna hovořit o zpětné vazbě, sám se z ní však vždy vysmekne (vždyť je velmi inteligentní!).

Oddaně podporuje své šéfy, obdivuje jejich výkon, čímž většinou deaktivuje jejich obranný mechanismus. Když je o něm řeč, jeho šéfové říkají: "S ním bude ještě práce, ale takto talentovaného člověka si nemůžeme dovolit ztratit! Krom toho je obrovsky loajální - na rozdíl od Vopičky, který má sice výsledky, ale pořád má něco!"

Pracovitý idiot je rychle povyšován, protože je velmi známý a všichni ho chtějí. Když zmizí, tak se pozvolna začíná zjišťovat, že vlastně sice hodně pracoval, ale nic neudělal, jeho projekty jsou lajdácky rozdělané, investice promrhané. Pak všichni kroutí hlavou a říkají si, jakže to je možné, vždyť je tak schopný. Podívejte se na jeho nové působiště - tam si ho všichni chválí!

Hlavní rozdíl tedy vidíme v tom, že pracovití idioti nedokáží rozlišovat mezi důležitým a nepodstatným, sklouzávají v zásadě na rozlišování "spěchá/nespěchá" a k tomu uvolňují obrovské množství vlastní i cizí energie nesprávným směrem s nulovým či záporným výsledkem.

Podceníte-li však tuto situaci, nejspíš mimo výsledků přijdete i o skvělé zaměstnance, protože ti půjdou tam, kde se mohou rozvíjet. Nakonec vám zůstanou jen pracovití idioti neschopní tvořit hodnoty. Ti se spolehlivě postarají o to, aby se u vás žádní talenti, kteří by je potenciálně ohrožovali, ani náhodou neohřáli.


Martin Vosecký
poradce CATRO




Vše co jsem kdy požadoval od textového editoru uměl už AmiPro verze 3 a posléze Word 97 a to na hardware, který výkonově odpovídá dnešnímu mobilnímu telefonu. Myslím, že řada i profesionálních uživatelů by se především měla naučit pracovat s editorem jako takovým a používat např. styly odstavců místo formátování každého jednotlivého znaku a až potom je zde prostor pro další funkce a nadstavby.
Pokud se týká ovládání - opravdu nehodlám trávit čas objevováním funkcí, které nepotřebuji a vypínáním vlastností, které mě obtěžují - nemám čas na hraní, potřebuji rychle a efektivně udělat svou práci. A to už vůbec nemluvím o starších lidech tak třeba kolem 60-ti let, kteří se v řadě případů s vypětím sil naučili jakž takž ovládat předchozí verze a nyní mohou začít znovu.
Jak by se vývojářům těchto "zlepšení pro zlepšení" líbilo kdyby jim jednoho dne při koupi auta řekli - "a mimochodem, volant designéři umístili pod sedačku protože takto uzpůsobené ovládání je bezpečnější, ergonomičtější a sám nakonec zjistíte že je lepší a řadící páku už nehledejte, byla nahrazena tlačítkem na levých dveřích, přičemž vozidlo vám automaticky nabídne alternativu kterou vzhledem k situaci považuje za správnou (tj. odřadit nebo podřadit) a vy ji jen potvrdíte" - to by byl řev, že? Ale že se v počítači pro uživatele každých 7-10 let kompletně změní rozhraní to je OK?
Nejsem staromilec, ale mám rád dobře a smysluplně odvedenou práci, nikoliv jen inovaci pro inovaci. A proč kvůli 10% uživatelů požadujících pokročilé funkce se těmito funkcemi musí prohrabovat těch zbylých 90%?!