20/07/2010
Chystané škrty

Nedá mi nereagovat na celou změť propagandistických a ospravedlňujících článků, často podepsaných „renomovanými“ ekonomy o chystaných škrtech ve státních výdajích.
Vadí mi dvě věci, za prvé Vaše manipulace veřejného mínění tím, že vlastně většina našich občanů se jmenovanými škrty souhlasí. Toto považuji za velmi zjednodušené, zvláště, když jako příklady občanů se souhlasnými názory uvádíte ty, kteří mají nadprůměrný, nebo průměrný příjem.
Za druhé, nejsem rozhodně přítel bezhlavého utrácení a nesmyslného navyšování mandatorních výdajů a zaplaťpánbůh nepobírám žádné sociální dávky, ale zamyslel se někdo z Vás, kolik státní rozpočet ušetří na škrtech v tzv. sociální výdajích? Tři miliardy při snížení sociálního příspěvku, miliardu na podporách v nezaměstnanosti, miliardu na porodném, jak uvádíte – vše spíše drobné částky, které navíc tvoří poptávku a spotřebu.
Asi je ode mě naivní očekávat od českých „objektivních“ zpravodajců, aby také poukázali na to, že po volbách jaksi zcela zmlkly populistické výroky o tom, jak naši politici zatočí s korupcí a zprůhlední státní zakázky. Tady by totiž byly ty zásadní úspory pro státní rozpočet. V boji proti korupci a proti „tunelech“ na státní rozpočet ve formě neprůhledných a zmanipulovaných státních zakázek, zdá se, nemůže běžný občan očekávat žádný obrat k lepšímu.
Proč nenapíšete o kruté pravdě, že zloději budou dále rozkrádat ve velkém a běžný občan jim to bude sponzorovat?


V porevolučním státě je možné úplně všechno.

Není proto divu, že si nějaká Kočí troufá na cokoliv. Vidí to kolem sebe, kolik naprostých amatérů a nevzdělanců díky hlouposti občanů vede stát do záhuby. Stačí založit nějaký pochybný politický spolek typu VV, nebo vstoupit do jiného a začít dělat kariéru. Z mašinfíry je premiér, z nevzdělanců jsou ministři a poslanci ve zcela jiných oborech, invalidní architektka je ministryní zdravotnictví, tvor se základním vzděláním je primátorem, političtí přeběhlíci ovliňují zásadním způsobem dění v zemi, europoslanci berou šílené peníze a podrážejí kde mohou svého chlebodárce. To je promile důvodů, proč jsme i nadále srabový stát a proč velká část obyvatel vzpomíná s nostalgií alepoň na pořádek, který zde panoval za komunistů. Úplatkářství, rodinkaření, nové druhy kriminality, bezdomovci, nezaměstnanost, příliv ekonomických imigrantů, to je něco, za co nesou zodpovědnost lidé, kterým odbornost a kvalifikaci pro výkon státní funkce nahrazuje stranický průkaz. Ale to už tady přece bylo a nikomu se to nelíbilo. A ukazuje se, že stačí pár grázlů a a naivní občané, aby se v tom nerušeně pokračovalo. Kočí je samozřejmě jedna z těch nekritických a nesoudných tvorečků, kteří mají pocit, že stačí vlézt do politického spolku bez jakékoliv praxe a životních zkušeností a vše půjde samo. Příkladů asi nalezla v české politice hodně. Jenže než jí dojde, že na to jde špatně, bude pozdě. Občanům snad dojde, že to tak nadále nemůže pokračovat.



Co si o dovolené klidně můžete dovolit


Při psaní tohoto textu se akorát chystám na dovolenou. A patrně jako každý šéf řeším otázku, jak bude po dobu mé nepřítomnosti firma fungovat. Když jsme nedávno prováděli průzkum mezi českými podnikateli, překvapilo mě, kolik z nich nemá žádný plán, kdo převezme jejich firmu, kdyby se s nimi něco stalo. Nemusí však jít o žádné tragédie. Ze svého okolí vím, že mnoho manažerů nemá ani po letech ve vedoucí funkci vyřešeno fungování vlastního podniku po dobu své, třeba jen týdenní dovolené.

Najdou se i manažeři, kteří jsou dokonce přesvědčeni, že neustálý pracovní zápřah včetně dovolených a víkendů k jejich práci natrvalo patří. Ano, pokud zrovna rozjíždíte klíčový projekt, či máte najednou více zakázek než obvykle, moc volného času už vám nezbude. Stejně jako maximální pracovní nasazení v době, kdy je to zapotřebí. Pak je ale důležité si odpočinout.

U kolegů jsem vypozoroval různé přístupy, jak si "užít" dovolenou. Začíná to již balením: plavky, tričko, šortky..., BlackBerry, notebook, šanon... A jestliže dotyčnému zavoláte, vyrušíte ho spíše od vyřizování pracovní agendy než od thajské masáže. Jiní, kteří si více uvědomují, že je dovolená především od toho, aby si odpočali, našli zajímavé způsoby, jak být hůře k zastižení. Volí pak destinace mimo civilizaci, kde není signál. Osvědčená jsou také místa v hodně vzdálených časových zónách: nezvednout telefon v půl třetí ráno přece není hřích. Je jen málo těch, kteří si - především vnitřně - uhájí nárok na klid i v hospůdce u Máchova jezera.

Musíte si uvědomit, že zpráva "out of office" v e-mailu neznamená práci z domova. Nejspíše se při své dovolené nevyhnete nezbytnému vyřízení nějaké urgentní záležitosti, ale záleží pouze na vás, jak připravíte svůj podnik na absenci klíčových lidí. Nejde jen o zvládnutí aktuálních povinností a jejich rozdělení na ty, které počkají, až se vrátíte z dovolené, a které nikoli. Jde především o pochopení toho, že každý zaměstnanec, který je na dovolené, si jednak užívá zaslouženého volna, jednak však také čerpá síly na další práci, již bude odvádět v následujícím období. Vytvořit podmínky pro nerušené čerpání dovolené tak sice krátkodobě může přidělat více práce kolegům, dlouhodobě z toho ale těží celá firma.

Slyšel jsem příběh o řediteli jedné velké firmy, jenž v neformální části přijímacího pohovoru s novým manažerem cíleně probíral dovolenou a koníčky uchazeče. Pokud kandidát v uplynulých letech neměl bez závažných důvodů ani den dovolené a jedinou jeho zálibou byla práce, nepomohly mu sebelepší životopis a reference. Ředitel nechtěl riskovat, že přijme vyhořelého workoholika. Užijme si proto dovolenou, abychom tak nedopadli.


Jiří Moser
PARTNER PRICEWATERHOUSECOOPERS ČR