20/08/2010
Jaké vedení, takový personál

Jack Welch: Vytvořte vizi a pak uhněte z cesty

1. Jděte lidem z cesty.
Zaměstnanci nepotřebují stálý dohled. Nechte je dělat jejich práci. Výsledky vás překvapí.

2. Koncentrujte se na vizi, ne na dohlížení.
Méně řídit znamená mít čas na velké myšlenky a idee, ze kterých bude mít podnik přínos.

3. Business je jednoduchý.
Komplikace nastávají, jestliže jsou lidé odříznuti od podstatných informací.

4. Vždy držte na paměti pět následujících klíčových věcí:
Jak vypadá vaše globální konkurenční prostředí? Co udělala vaše konkurence v posledních třech letech? A co jste za stejné období udělali vy? Jak se vypořádáte s budoucností? Jaké máte plány, abyste konkurenci přeskočili?

5. Management, to je alokování lidí a zdrojů.
Dejte správné lidi na správné místo, dejte jim, co potřebují a pak jim uhněte z cesty.

6. Manažeři vedou s pomocí vize.
Manažeři musí ostatní přesvědčit k akci silou vize.









já bych to vzal za opačný konec

protože totiž žádný stát v podobě, jak jej prezentuje tato soudružská fosílie, neexistuje. Není to žádný stařec na hoře, jen houf občanů, kteří z ryze praktických důvodů zaměstnávají některé své spoluobčany. Jako politiky, úředníky, hasiče, policisty atd s podmínkou, že je budou platit a oni pro ně budou patřičným způsobem pracovat. Na tohle soudružka z ROH (pardon, z nezávislých odborů) patrně zapomněla. Takže, až vyjdou do ulic, měli bychom je patřičně zmasírovat a později, na úřadech i jinde, v masážích pokračovat. Protože všechny ty líné, neochotné, arogantní, často i docela neschopné lidi platíme. Slušným lidem, pracujícím, někdy hezky tvrdě, ve státní zprávě tohle samozřejmě není určeno. Jenže takoví nejspíš do ulic nepůjdou (nemají ostatně důvod, ta reforma, jak já jí rozumím, má ty slušné, schopné a pracovité zvýhodnit a ty ostatní eliminovat - doufejme, že se v tom sveze i soudružka Vondrová).

DO ulic

Je mi líto, ale i mně připadá celý článek je návštěva minulosti. Žiji dostatečně dlouho na to abych si pamatoval podobná prohlášení v Rudém právu, jen tehdy se chodilo do ulic protestovat proti imperialistům, protože stát byl více než sociálně štědrý ať jste dělali nebo ne, jen když bylo razítko, čím kulatější tím lépe.

Proč se paní Vondrová před svoláním podobné akce raději nepřesvědčí, že efektivita práce těch, kteří chtějí protestovat odpovídá ohodnocení. Systém dostaň peníze za to, kolik práce odvedeš a jak kvalitně mi připadá jediný správný. A jestli na to nemá paní Vondrová čas, lidi, know-how, může zaměstnat odbornou firmu (tedy další lidi) kteří jí data posbírají, seřadí i vyhodnotí. A bojí-li se ovlivňování ze strany českého prostředí, ať si pozve třeba Japonce



Jak zvýšíte výkonnost státní správy?

Paní Vondrová byla jste někdy zaměstnána mimo veřejný sektor?
Podle Vaší "zásadní" reakce soudím že nikoli. Je naprosto běžnou praxi v komerčním sektoru že každý je odměňován dle přínosu zaměstnavateli a výsledků práce (dle vaší hantýrky . . . na libovůli zaměstnavatele.) Je zvláštní že každý dobrý hospodář ať již manager nebo majitel firmy umí vyhodnotit, který pracovník plní svěřené úkoly dobře a v požadovaném termínu. Proč by úředníci měli být elitní skupinou která si vyšší plat vysedí a ne odpracuje jako ostatní?
Podle toho také ve většině případu své zaměstnance motivuje aby pro něj dále pracovali s nezmenšenou pílí a nebo ještě lépe. Vy tedy tvrdíte že ve státní správě takoví lide nejsou a že takto své podřízené neumí hodnotit. Mě z toho tedy vyplývá, že takoví lidé tedy nejsou dobrými hospodáři tím pádem se nehodí k výkonu svých funkcí. Nebo se do státní správy chodí ukrývat jen lidé líní a neschopní, kteří by si dle výsledku své práce nedokázali vydělat, což si ale nemyslím. Věřím že ve státní správě je spoustu šikovných lidí kteří ocení možnost získat lepší odměnu za lépe odvedenou práci než kolegové s laxnějším přístupem k práci.
Já budu velmi rád pokud se budu na úřadech setkávat s kompetentními, příjemnými úředníky, kteří si své práce váží, svědomitě ji vykonávají a jsou si vědomi co znamená pojem daňový poplatník. Každý úředník si je vědom, jde-li do obchodu, že je zákazník a za své peníze vyžaduje náležitý servis. Třeba i když přijde minutu před zavírací dobou, tak se dožaduje obsloužení. Je škoda že si již hodně z nich neuvědomuje, že jejich zákazníkem je občan na druhé straně přepážky z jehož peněz (práce ať svědomité či nesvědomité) jsou placeni. Opravdu se úředníci bojí hodnocení své práce?


poměr je jedna věc

ale proč se má zvedat automaticky plat úředníka? To ať mi soudružka vysvětlí. V soukromé sféře je běžné, že je člověk placen podle pozice, kterou zastává. Tak by to mělo být i ve státním. Přece není možné aby braly dvě úřednice sedící spolu v kanceláři se stejnou náplní práce a stejně odvedenou různé platy, jen proto, že jedna tam sedí o 10 let déle... to je soudružko Vondrová hloupé a já bych tak své zaměstnance neplatil ani náhodou. Proč taky.


Jak je to v reálu u pracujících lidí...

Pracoval jsem jako manažer v soukromé firmě. Po 3 letech ve firmně kde jsem dělal od nevidím do nevidím a opravdu všechno (jako v soukromé firmně), jsem se vypracoval na 25.000 Kč čistého. Přišla krize a ředitel nám všem oznámil, že mzdy všem klesnou od následujícího měsíce o 20%. Komu se to nelíbí, ať se za ním staví pro výpověď. Já si pro ni šel, ostatní zatli zuby a zlstali a se sníženými platy... Proč si státní zaměstnani stále myslí jak jsou nedocenění? Když příjdu na úřad něco vyřešit, tak pro mne pracují pouze 2 dny v týdnu a o obědové přestávce je okénko zavřeno (bez záskoku). Zkuste si toto v soukromé firmně a uvidíte ten kolotoč. Proč stát vyplácí renty bývalým policistům, vojákům, politikům a já nevím komu všemu ještě? Copak oni za svou práci nedostávali peníze? Naopak byli daňově zvýhodněni, dostali státní byty které dnes levně odkoupili, nebo je výhodně pronajímají. Také si myslím, že je u nás úředníků zbytečně moc a že státní aparát je jedna velká rodina. Stačilo by probrat rodinné vztahy na různých úřadech a hned by bylo jasno.
A tak by se dalo pokračovat ještě hodně dlouho, ale kdo by to četl? Vždyť toto ví všichni... Jenom ti nahoře to nechcou slyšet.





no konečně by to bylo trochu motivující prostředí. A komu se to nelíbí tak ať si najde místo v soukromém sektoru! Vím očem mluvím. Pracoval jsem několik let ve státní správě a dodneška je mi z toho na blití. Nejvíce peněz mají ti služebně nejstarší a to bez ohledu na to jestli jsou přínosem a nebo jestli jen čekají na důchod.