12/10/2010
Proč vašeho muže zajímá víc nová sekačka než oblek

Už jste si někdy položili otázku, proč většina vašich kolegů chodí v kanceláři jen v kalhotách a košili? Proč sako nosí jen na jednání s klienty anebo místo kabátu na přeběhnutí z kanceláře do auta? Přitom většina kolegyň v kostýmu chodí celý den. Je to snad tím, že jsme my ženy více choulostivé na chlad anebo jsme se spíš lépe zabydlely ve svém pracovním oblečení?

Tuto otázku mi vnukl Petr Vyhnálek, spolumajitel tréninkové společnosti TEAM.CZ. Ti, kdo ho znají, vědí, že Petr je vizionář a rád se na věci dívá z jiných stran než my všichni. O business oblečení říká, že je zastaralé, nefunkční a neodpovídá době. Trochu provokativní prohlášení, ale musím s Petrem souhlasit, tedy hlavně pokud se jedná o pánskou módu.

Dámská se totiž neustále vyvíjí a přizpůsobujeme si ji. Používáme nové střihy, příjemné materiály, a to vše, abychom se mohly lépe pohybovat, řídit auto, zvládnout v kostýmku jednání a pak bez problémů v supermarketu ještě stačit nakoupit. Muži mají stále svá skoro stejná saka, kravaty a kalhoty a chodit v nich musí, protože si to žádá společnost a společenské konvence. Ale minimálně polovina z nich se v nich necítí dobře.

Jak říká ze zkušeností Petr, velkým dilematem pro zaměstnavatele je například oblečení pro obchodní zástupce. Je jednodušší nařídit a kontrolovat nošení obleků než povolit business casual, protože hodně lidí stále neví, co si pod tím představit, a i když jim to vysvětlíte, vyloží si to hezky po "pepíkovsku". Pak začnou někteří chodit v roztrhaných jeansech a bavlněných mikinách. Jenže výsledkem výše zmíněného nařízení je, že si pan obchodní zástupce jde s krajní nechutí koupit do nejbližšího obchodu levný oblek, který mu nesedí a on se v něm nebude nikdy cítit dobře.

Komfort v oblečení je přitom extrémně důležitý. Jde nejen o pohodlný, ale hlavně funkční střih. Také kvalitní materiál, který by měl odvádět pot, podle potřeby hřát nebo chladit. Když to zhodnotím, souhlasím s Petrem - je na čase vymyslet v pánské módě něco nového. Něco, co přiměje muže, aby svoje pracovní oblečení vybírali se stejným zájmem, jako když kupují nové kolo, sekačku nebo třeba auto.


Jitka Richtrová
oděvní poradkyně



Přísloví.

Když chcete pomoci, nedávejte ubožákovi denně ryby, ale dejte mu prut, ať si je sám nachytá. Tak nějak zní přísloví. Dejte lidem práci a pak už nebudou muset natahovat ruku pro dávky.

Přesně tak, dejte prut, potažmo práci. Až se místo bezhlavých škrtů za každou cenu - zřejmě aby bylo na nesmyslné utrácení a plýtvání - začnou stavět školky, jesle, budou dostupné částečné úvazky a vůbec práce pro maminy s malými dětmi, pak reformujte. Ale takhle se jděte vycpat.


Myslíte si, že je jednoduché najít práci s dvouletým dítětem? Do původního zaměstnání vás s dítětem moc nechtějí, protože takové dítě stále potřebuje matku - nemoci, závislost na matce. Někdo má štěstí, že mu pohlídá babička, ale senioři jsou v dnešní době aktivní a spíš chodí do té práce aby si přivydělali, mají svůj život a s vnoučaty si jen pohrají, ale starat se o ně nebudou. Chudáci ženský. Já už mám dítě velké a do druhého už asi nepůjdu za takových podmínek i když bych moc chtěla.


čím větší jsi přížívník tím víc se ti dostává to je krásná politika! takže místo spořádáných a pracujících lidí které se rodí nám pracujícím, se bude rodit už jen v problémových sociálních rodinách kde z nich vyrostou opět a jen příživníci! no nevím kdo jednou bude živit tento stát ;) Bohužel politici trošku uvažují prdýlkama než mozkem a už zapomínají že každý nemá platy ze kterých se dá ušetřit na všechno co nám teď berou a dávají jen sociálům. z mého 16tisíc hrubého platu jsem ráda že žiju a bydlím a to je většina lidí takže opět nad jejich logikou tleskám, když už my obyčejní nebudem mít děti ekonomika v tom to státě půjde s prominutím do prdele. A to věřím že děti nebudou protože si je obyčejní pracující nebude moci dovolit ... Hlavně že se mají dobře přeplněné věznice!! já bych jim dala tak 3X denně krajíc chleba a vody a ne žádné šetření peněz co jim běží dávky nic bych jím nedala jednou sedí tak maj trpět!! mě to připadá že to mají jak letní tábor s brigádou!! až půjdu do důchodu a nebudu mít co žrat asi udělám nějaký trestní čin a bude mě hej!