15/10/2010
jak to je pane římane?

1. ceny elektřiny klesly podle pana římana z 80 na 40e. ceny pro občany NEKLESLY. kde jsou ty peníze?
2. manažeři čezu se jen tváří jako manažeři. těží pouze z bodu číslo jedna. a ještě je v tom podporuje regulační úřad. takhle bych chtěl někdy manažovat.
3. pamatuje si ještě čssd na rok 2003 a tehdejší rošádu míl-roman? roman ve 33 letech ještě nebyl loutkář nýbrž supr loutka. A dnes má tak nejvýš dvojroli- je současně loutka i loutkář. obrázek tohoto stavu by byl hodně legrační. UNIKÁTNÍ, JAKO SKORO VŠECHNO, CO NAŠE POLITICKÉ HVĚZDY VYMÝŠLÍ.
4. cena elektřiny je jednoznačně jiná forma zdanění. NENÍ NAPROSTO NORMÁLNÍ ŘÍKAT, ŽE NEJSOU JINÉ ZDROJE NA REFORMY NEŽ ČEZ. Taková firma má být normální dodavatel energie za náklady + zisk cca 5-10% a jen darebák stát si může dovolit zisk navyšovat, aby měl na důchody nebo tak.
5. Tolik jen v krátkosti. Pokud bych měl více času na rozbor, asi by to bylo hodně zajímavé. Není normální aby ČEZ financoval politické strany, politiky, sportovce, reformu. To nic jiného neumíme NEŽ OKRÁDAT OBČANY ABYCHOM MĚLI VYROVNANÝ STÁTNÍ ROZPOČET? Politiky, kteří tento stav i nadále udržují je třeba hnát k odpovědnosti. Ale kdo to udělá? ASI NIKDO. :) :) :)


strašně se mi líbí ten vtipný název ČEZko (ČR), vypovídá o všem. veškeré investice státu nebo státních firem jsou dnes všemi lidmi ve státní správě prováděny s jediným cílem. tím je utratit co nejvíce peněz bez ohledu na návratnost. čím větší je investice, tím větší množství peněz na provize, což jsou už dnes jasně úplatky neboli bakšiše nebo jak kdo chce. je to zjednodušené, ale podstata je asi správně. zřejmě se lidem napojeným na bradavky čezu vyplatilo narvat peníze třeba do bulharska, jelikož zřejmě z toho, co tam narvali si mohou vybrat více než by měli na odměnách z hospodářského výsledku a tak podobně.


Když tu před časem někdo na adresu generála ČEZu Romana říkal, že takovou společnost by zvádla řídit i cvičená opice, neboť poskytuje to, co každý potřebuje a má de facto monopol, tak jsem si myslel, že přehání.

Nyní se cena na trzích snížila, a ukazuje se, že ČEZ není schopen efektivně produkovat. Docházím k názoru, že cvičená opice by nás nestála tolik peněz a alespoň by se nehrnula do tolika investic jenom proto, že cena rostla... To opravdu umí kdejakej jouda, viz. realitní bublina - tam se také nakupovalo jen proto, že cena půjde přeci do nebes...


Nenechme se vodit ČEZem za nos.
Radek Škoda

Na začátku bych rád zdůraznil, že zpoždění v tendru na nové jaderné reaktory není nic neobvyklého a nestandardního. Zvláště pokud výběrový proces trvá roky. Například jihoafrický ESKOM (t.j. jihoafrická obdoba "ČEZu") před rokem tendr na nové jaderné reaktory úplně zastavil, na vině bylo zdražení úvěrů v Jižní Africe. Tamější finalisté z Westinghouse a Arevy si tehdy sbalili kufry a zemi opustili. Někteří členové těchto týmů teď hrají golf v Čechách. Inu a dnes Jihoafričané přemýšlejí o znovuotevření tendru, potencionálně s jihokorejskou a čínskou účastí.

Co je nestandardní a neobvyklé v českém případě, je vysvětlení důvodu zpoždění, kterého se nám dostává od zodpovědných lidí, ministry počínaje a vedením ČEZu konče.

Energetika, a to zvláště jaderná, to není jako smažení bramborových lupínků. Elektřina se nedá skladovat a elektrárny se stavějí na desítky let. Správný energetik dělá dlouhodobé prognózy a používá přitom dlouhodobá data. Malá odchylka od trendu, jako jsou například v posledních dvou letech sledované poklesy ve spotřebě elektřiny, pak nemůže v horizontu odhadu na deset, třicet, či více let moc změnit. Uvést jako ministerský důvod posunutí tendru, že "odhady spotřeby elektřiny, které se dělaly před vypuknutím krize, se změnily"; tomu uvěří jen osoba energeticko-ekonomicky nepříliš vzdělaná. Nové bloky budou v plné produkci nejdříve za 10 let a jakákoliv správně udělaná dlouhodobá projekce se nemůže z roku na rok razantně změnit. Jinými slovy: stále je nutné počítat s tím, že od roku 2020 ve střední Evropě někdo nahradí dosluhující elektrárny, a také pokryje rostoucí spotřebu - větrníkovým Německem počínaje, přes uhelné Polsko, antijaderně pokrytecké Rakousko (které v noci plní své přečerpávací elektrárny proudem z jaderných elektráren sousedních zemí) a enelovským Slovenskem konče. Buď to budou elektrárny jaderné, jejichž výstavba trvá nejdéle, ale jsou nejekonomičtější. Či to budou, za osm devět let, v panice budované elektrárny ekonomicky nevýhodné, ale zato rychle realizovatelné - v českém případě patrně plynové.

Pravý důvod posunutí tendru vidím jinde.

Samozřejmě na výstavbu dvou jaderných reaktorů jsou potřeba peníze, a to kupa peněz, odhaduji do 300 miliard korun. Pochybuji, že dnes má vedení ČEZ kloudný plán, jak nové reaktory financovat. Akciové trhy mají věru podobný názor a hned po oznámení odložení tendru také akcie ČEZu padly. Chybí totiž ve vedení firmy osobnost formátu Gabriela Eichlera, který vyřešil problém financování pro stávající temelínské reaktory, když se dostavovaly v devadesátých letech minulého století. A navíc, do výsledovek ČEZu se začínají promítat špatná strategická rozhodnutí posledních let. To se hromadí s očekávanými finančně náročnými programy, jako je například modernizace Prunéřova nebo dlouhodobě odstavené Tušimice. Tedy o ministerském tvrzení: "Nepochybuji o tom, že ČEZ je spravovaný dobrými manažery, díky nimž to firma zvládne," lze velmi pochybovat.

Vedení ČEZu by mělo být donuceno přijmout odpovědnost zejména za "balkánskou eskapádu", tím míním roztříštěné akviziční akce v Turecku, Rumunsku, a zejména v Bulharsku, Srbsku a Albánii. Nevidím žádný synergický efekt při nákupech jedné, dvou elektráren tu v jedné, tu v druhé zemi a podílech v distribučních firmách v prostředí, které ČEZ vůbec nezná. Je jen jisté, že tyto akce potěšily poradenské firmy, které při nákupech ČEZu radily, a je jen otázka času, kdy se ČEZ bude muset těchto enkláv zbavit. Jak to kontrastuje v evropském měřítku s francouzským EdF, které elegantně koupilo celou British Energy. Nebo ve světovém měřítku s americkým Exelonem, který skupuje do svého portfolia elektrárny na severu a východě USA.

ČEZ se v Česku rád prezentuje jako perspektivní a elitní firma. V české energetice možná ano, ale mezi elektrárenskými firmami v Evropě či ve světě? A tak to zůstane přinejmenším do té doby, dokud nás bude chtít vodit za nos.


************************
No, článek sice hezký, ale trochu obecný. Každý má plná ústa rozumů, ale konkrétní nástroje do ruky nedají. Především musí chtít sami Romové se začlenit. Já pokud nebudu chodit do práce, tak mi vypnou elektriku, vodu, plyn a vystěhují mě z bytu, když nepošlu děti do školy, přijde na mě sociálka. Abych mohl bydlet, musel jsem se postarat. Když jsem se chtěl přestěhovat za prací, musel jsem prodat domek na Moravě a koupit byt v paneláku. Kdo z nich je toto ochoten podstoupit?