26/10/2010
Petr Honzejk: Totální válka s voliči

V politice - stejně jako ve válce - platí, že prohrává ten, kdo dodržuje pravidla. Čeští voliči vyhlásili válku kmotrům. Vedli ji ale regulérními prostředky. A je tedy dost možné, že nakonec prohrají.

Před týdnem voliči zametli (nejen) s ódéesáckými kmotry. Těmi, kteří na radnicích vrtěli se zakázkami tak, že to popíralo zásady elementárního vkusu. Zkmotrovatělé buňky ODS prohrály v Praze a Českých Budějovicích takovým způsobem, že nebyly ani tak na kolenou, jako se hodně hluboko zaryly do hlíny.

Voliči v inkriminovaných regionech měli misi za splněnou a v senátních volbách dali zhusta hlasy kandidátům ODS. Chyba. Uzemnění komunální kmotři opustili vyryté brázdy, přivlastnili si úspěch senátorů - a začali tvrdit, že to s nimi není tak zlé. A že se jede dál. Chystají velkou koalici s ČSSD (Praha). Nebo si tutéž nechají dokonce podržet od komunistů (České Budějovice).

Je to ukázkové pohrdání veřejností. V Praze byly komunální volby plebiscitem o osmileté vládě ODS. Ta drtivě prohrála. Pokud vznikne velká koalice s ODS v čele, bude to, jako by po sněmovních volbách zamířil do Strakovky Jiří Paroubek.

Pro pořádek: nová tvář pražské ODS, Bohuslav Svoboda, to myslí jistě dobře. Jenže jeho vliv je minimální. Sebeobnažení provedl v on-line rozhovoru na iHNed.cz: "Věřím, že pokud dojde ke změně uvnitř ODS, ... budu schopen dále prosazovat mnou připravované změny." Kdyby měl sílu cokoli prosadit, řekl by něco jiného. Třeba: "Mám mandát, jsem garantem změny."

Za současné konstelace může Svobodu do primátorského křesla vynést jen soustava klientelistických sítí. Bylo by to jako v pohádce Pyšná princezna. Svoboda coby hodný král; rozhodují potměšilí rádcové. To vše bez viditelného happy endu. Pražská radnice by za této situace byla další čtyři roky otevřená jako Opencard a pražské tunely hlubší než populární Blanka.

Poučení pro příští komunální volby: Milí voliči. Když chcete, aby se něco opravdu změnilo, posekejte všechno hlava nehlava. Zapomeňte na spravedlnost, na rozdíl mezi komunálem a Senátem, na ústavní kompetence, prostou logiku. Kašlete na konvence, neboť jakákoli slabost bude politiky použita proti vám.


****

K popukání ovšem je, jak ti milí chlapci zametli se svým vlastním předsedou a místopředsedkyní. Ti už jen tak nesměle špitají. A víte co, pane Honzejku ? Slušní novináři , podobně jako političtí analytici a politologové tohle svinstvíčko (s omluvou, jiné vhodné slovo mě nenapadá) okomentují a co dál ? Nic není staršího, než den staré noviny a volby jsou daleko, předaleko (snad ještě NSS, příp. ÚS). Před dalšími volbami se pak na nás znovu bude usmívat Petr Nečas z billboardů a hlásat : "S KORUPCÍ ZATOČÍM !!" :-)
P.S.: Také snad pan doc. Svoboda už poznal, jaký je jeho skutečný mandát. Kdyby to byl slušný člověk, odstoupí. To ho ale ani nenapadne.







Proč jsem nevolil ODS, ale Svobodné

aneb tečka za volebním šílenstvím. Pokud si někdo myslí, že pochybné vítězství do senátu , kdy
24.64 % Volilo
75.36 % Nevolilo !!!!!!

je objektivním vyjádřením politických sil podzimu, se asi pravděpodobně hluboce mýlí.

Že se v Čechách hodně vyčistilo ovzduší, kdežto na Moravě zůstali zakonzervováni Škromachové a další, je zarážející. V Čechách padli Řebíčkové, "Zdroje jsou" a hloupí europoslanci Špidlové, ale proč se na Moravě daří stále stejným (politickým) podvodníkům je zoufale zarážející. Lidé, kteří stále rozdávají, aniž mají z čeho, vlastně na dluh z našeho, je tristní pomyšlení. Kdy si Morava také udělá pořádek? pořádek?
Proč jsem nevolil ODS, ale Svobodné

Stále bylo opakováno, že pravicový volič nemá alternativu. Část to proto zkusila s novými stranami TOP 09 a VV. Jak se ukázalo, u VV se sešla všehochuť od zbloudilých z ČSSD, až po zbloudilé od ODS. První skutečná reforma zdravotnictví, kdy se začali třást lemplové lékaři (všimněte si, že ti velmi dobří se k ní hlásili a hlásí), ztroskotala zásluhou jednoho z nejvíce napojených na soukromo státní aktivity - hejmana doktora Ratha a jemu přikyvujícím socialistickým hejtmanům, především Haškovi opět na Moravě kvůli 30 Kč, ceně jednoho Plzeňského piva. Že je kompletní připravení reformy velmi dobře sestavené posoudil i současný ministr. Přesto doktor Julínek dostal za uši od lidské spodiny. Že reforma měla právě pomoci jim, je nezajímá. Dav je dav a ten má pravdu.

A opět ODS, místo toho, aby Julínkovi pomohla, když viděla, že v informatice trochu tápe, zabývala se svými Jančíky, pozemkovými strastěmi a ČSSD toho dobře využila. Zapomnělo se na Zgarby, Palase i Rathy, ale každý se zbýval kartou Opencard, jako by na ní stál rozpočet. A ODS se hádala a hádala a původní myšlenka ODS, pro kterou jsme ji volili, šla k čertu. Nikdo neříká, že se ODS neměla trochu rozkročit, jak se v politice říká, ale nikoliv ustoupit myšlence, se kterou vznikla. Proto a pro nic jiného utekli ti, kterým se říkalo jádro voličů ODS. A na příkladu Julínka - ministra zdravotnictví - se dá ukázat, jak to bylo v celé ODS.

A jak se mohli přesvědčit pochybní politologové jako Pehe, to nebyli skalní voliči ODS, ale skalní voliči myšlenky ODS, skutečně poctivého systému, který stát nezadlužuje, nerozkrádá a nechá lidem svobodu. svobodu.
Problém byl, že lidé nešli volit ODS a tápali

Mnoho, velice mnoho vzdělaných lidí říkalo: Znám "Machovu stranu", jsou slušní, ale hlasy propadnou. A tak to v těchto několikerých volbách zkoušeli všelijak. Ale čeští Svobodní, což je důležité zdůraznit (nejsou to populisté - odnož rakouských Svobodných Haidra) se drápkem chytili a konečně v dalších volbách bude mít pravicový volič alternativu. Já už jsem začal. Buď se ODS napraví, nebo jedinou alternativou nebudou TOP 09, ale ti Svobodní Petra Macha, kteří mají budoucnost: jsou nositelem čisté pravicové politiky, která, jak je vidět v Anglii, nyní i v USA dostává zelenou a zelení, či levice s Keynesiánskou teorií dluhů dostává na frak. A právem.