13/07/2011
Facebook
pozastavila jsem se nad tim, ze neco takoveho zajima iDnes.cz, jako by nebylo dost zprav. takova "iniciativa" jen hladi ego autora a je k nicemu. na FB jsou mladi lide, kteri volaji jak blazni a na ceny ci limity se nedivaji. problem nastane ve chvili, kdy jim telefon prestanou platit rodice a ejhle, pul kapesnyho jde operatorovi.

ja mam na volani limit 300Kc a k blokaci u me doslo jedinkrat na konci zuctovaciho obdobi. aneb kdyz jste studenti a nemate na rozhazovani...



Je videt, ze jsme opravdu tupej narod,
kdyz chce nekdo dat najevo svůj nesouhlas (stavka odborů, zakazniků operatorů atd.), tak se jim kazdej smeje do ksychtu, ale soucasne nadava, ze je vsechno drahy. Takze jsou dve moznosti, bud drzet hubu a krok a nechat si s... na hlavu nebo nejakym způsobem dat najevo svůj nesouhlas.


ono to nebude tak jednoduche
jak nam tu mistni platek prezentuje. S necim se da obecne souhlasit, tedy ze by urcite mela byt prevence proti tomu aby vubec nechtena tehotenstvi vznikala. Ovsem to ma jit ruku v ruce s babyboxy, nikoliv s jejich zrusenim. odlozit vlastni dite do babyboxu asi nebude uplne lehke rozhodnuti takze nehrozi ze bychom tu mesicne meli tisice nalezenych mimin. A pravo narozeneho ditete na zivot je nejsilnejsi pravo ktere by melo byt cteno, k cemu je diteti ze zna svuj puvod a rodice, kdyz umira nekde pohozene jako nechtene v popelnici.

Vec druha samozrejme je KDO a JAK nam takto prikazuje. OSN uz davno neni moralni autoritou, je to spolek neschopnych uredniku kteri spise skodi nez jsou k uzitku. A provedeni takovych programu by urcite byla lahudka, miliony eur vyhozenych podivnym neziskovkam podivnym zpusobem.

Je velice zajimave, ze se v tomto pripade neargumentuje oblibenym "kdyby to zachranilo jeden zivot" kterymzto se zavadi daleko vetsi kraviny.

Takze mile OSN, trhnete si nohou.


Ale ti úředníci mají pravdu -- babyboxy skutečně pouze pasivně přihlížejí problému.

Samozřejmě, že je lepší, když nechtěné dítě je odloženo do babyboxu než do popelnice, ale k tomu nepotřebuješ babyboxy, tohle se stávalo už ve středověku, že nacházeli dítě v ošatce u kostelních dveří nebo u kláštera.

Totiž to, o co bychom měli stát, je, aby nechtěné děti vůbec nevznikaly. Aby holka, která se dnes nechá zbouchnout v 18, protože je blbá, byla chytřejší a vzdělanější a uměla lépe odolávat tlaku "no tak, Máňo, jestli mě miluješ, vyspíš se se mnou", a aby to dítě měla třeba až v 23, když už má lepší životní zkušenosti, něco našetříno, lepší podmínky.

Na první pohled tedy "Zrušte babyboxy" (novinářská zkratka z titulku) zní stupidně, jenže ve skutečnosti "Zaměřte se na lepší vzdělanost v oblasti plánovaného rodičovství, vztahů atd." je docela rozumné doporučení.