20/07/2011
Poděkujte českým lesníkům!
Poděkujte českým lesníkům - na většině území této země, Šumavu nevyjímaje, přetvořili původní přírodě blízké listnaté a smíšené lesy na plantáže smrků, popřípadě borovic. Tyto stejnověké plantáže, vydávané za lesy, jsou časovanou bombou - jsou nestabilní, náchylné na větrné a hmyzí kalamity, navíc ničí prostředí, ve kterém rostou - jejich spad okyseluje půdu a jejich mělká kořenová soustava ji mění v podzol.

Když se pak na takovém území objeví kůrovec, má doslova prostřený stůl - normálně by se dřív nebo později zarazil nebo aspoň zpomalil někde o jedle, buky, javory, které nežere, ale na Šumavě tvoří smrk hrůzostrašných 92% porostů! Škody půjdou do miliard - naši potomci budou muset začít pěstovat listnaté a smíšené lesy, které ovšem ve zničené půdě zpočátku hůře porostou, budou je muset ve zvýšené míře chránit proti zvěři, poroste míra škod povodněmi atd. atd.

Může za to hamižnost těch, kdo toto hospodaření před 200 lety zavedli - a lenost, pohodlnost a nekompetentnost lesníků!



Za poklesem návštěvnosti kůrovec nemůže
Co je to za blbost. Žiji na Šumavě a jezdím s rodinou na výlety každý týden. Za poklesem návštěvnosti stojí 2 věci a ani jedna nemá s kůrovcem nic společného:

1) Ceny za služby jsou vysoké a jejich kvalita neodpovídá vysoké ceně. Dovolená v předražených penzionech vyjde průměrnou rodinu na mnohem víc než obdobná dovolená třeba někde v Chorvatsku.

2) Kupní síla obyvatelstva rok od roku klesá. Pokud obchodníkům klesly tržby zhruba o 30 až 50% není divu, že návštěvnost Šumavy klesla také o třetinu.

Autorovi článku bych příště doporučil aby oslovil také starosty v Krkonoších, Beskydech a jiných turisticky zajímavých lokalitách a zjistil by, že návštěvnost klesá všude. A důvod? Lidi nemají prachy. Celodenní výlet do ZOO s dvěma dětmi pod tisícovku prostě nepořídíte když započítáte benzin, vstupné, nějaký lehký oběd, zmrzlinu a pití pro děti. Pokud tedy 48% rodin neušetří víc než tisícovku měsíčně, není divu že na Šumavu nejezdí.