28/07/2011
proč úlet? já si z toho obratu platím všechny náklady, zdravotní a sociální, musím najít každou zakázku a pohlídat si její zaplacení (bohužel i třeba s půlročním skluzem) - takže mi prostě z 21 hrubého zbyde 16 čistého.

Zkuste se jen zamyslet, co všechno potřebujete ke své práci - jako byste si své pracovní místo pronajal včetně té budovy, ve které sedíte, židle, stolu a počítače - teprve po zaplacení toho všeho vám zbývají čisté peníze DOMŮ. Na všechno co "si dávám do nákladů" jsem si musela napřed vydělat. Ano, mám nižší odvody než vy, ale taky z nich jen poloviční budoucí důchod. Nemusím si platit připojištění na neschopenku a tak zůstanu v dlouhodobé nemoci bez peněz. V případě nemocných dětí nedostanu NIC (bez vyjímky). Pokud jsem nemocná od 2. srpna do 29. září musím státu zaplatit na zdravotním a sociálním 6800,-, i když jsem v té době nic nevydělala. Zaměstnanec s neschopenkou ve stejné době neplatí žádné odvody (ani podnik).

Přestaňme si závidět - není co.



*****************
podle me by bylo poucne, aby vsichni zamestnanci alepson po cast sveho zivota podnikali. mj by zjistili, ze treba ne vsechny vydaje OSVC pro podnikani si lze od zakladu dane odecist, pripadne ne zdaleka hned (jako kdyz porizuje pro sve podnikani majetek, ktery odpisuje)..

Navic ti kdo uplatnuji pausal dane z podstaty plati. Dane neplati spise ti zivnostnici co vykazuji skutecne naklady nad uroven prijmu a jsou x let ve ztrate.. Obvykle jsou to vsak drobni podnikatele, kteri by spis jinak skoncili na uradu prace, eventualne by vytlacili cast dnesnich zamestnancu z dnesnich pozic a dopadlo by to stejne.

Spise by se mela resit vydajova strana rozpoctu a ne zvysovat miru prerozdelovani.