31/08/2011
Pohled z kterékoliv strany
Ať se na věc díváme z kteréhokoliv úhlu, vidíme nakonec jediné. Švýcarsko je země úspěšná. Úspěšná jak ekonomicky, tak i morálně. Úspěšná zejména svým modelem politického systému, který se nejvíce na světě blíží skutečné demokracii, vládě občanů. Na tomto faktu nic nemohou změnit kecy a žvásty politiků jinde v Evropě, jimž se švýcarský systém zákonitě nelíbí. Nelíbí se jim proto, že v takovémto systému by by tito politici nikdy nemohli býti u moci. Ve Švýcarsku jsou totiž de facto u moci přímo občané Švýcarska. Svou moc uplatňují pomocí institutu referenda. Referenda, jehož výsledky jsou závazné jak pro moc výkonnou, tak i zákonodárnou a soudní. To je klasický příklad skutečné demokracie, vlády občanů. Jakýkoliv systém jiný je vždy demokratický méně, méně, až vůbec. Toho jsou si Švýcaři dobře vědomi a proto také ve své většině do EU nikterak nepospíchají.




Budu se opakovat ale v tamtom tématu už to nějak zapadlo:

Chování nepřizpůsobivých je jen konec řetězu, který vytvořil špatně nastavený systém. V rámci tohoto systému si nepřizpůsobiví našli cestu jak žít s co nejmenší námahou a jelikož se spokojí s nižší životní úrovní než většina lidí, nastavěný systém jim vyhovuje. Problém ovšem není v nich ale právě v onom nastaveném systému. Úloha státu by měla být minimální. Stát by měl svým občanům poskytovat jisté služby a záruky (právní řád a ochranu, základní záruky pro případ nečekané nouze, zdravotnictví, školství atd..). Samozřejmě všem stejně, bez rozdílu. Žel tomu tak není. Problém je ovšem ještě širší. V dnešní době klesá počet lidí, kteří produkují nějaké hodnoty. Ať už materiální nebo duchovní. Přibližně polovina práceschopných lidí u nás pracuje ve státní sféře. Tedy jsou placeni státem. A mnohé funkce jsou dle mého názoru zcela zbytečné a v minulosti nikdy neexistovaly.




Netýká se to zdaleka jen nepřizpůsobivých. Téměř na každý „prd“ máme předpis a úředníka. Úředníci mluví rodinám do výchovy dětí, tam kde dříve stačila facka je dnes psycholog, sociálka atd.. Úředníci vymýšlejí čím dál absurdnější předpisy (zahnutost okurek atd..). Nejen že toto vše platíme z daní, ale díky všemožným předpisům a omezením byla značně okleštěna naše svoboda. Na nepřizpůsobivé platíme několikrát. Nejen přímo (jejich sociální dávky a podpory), ale i nepřímo za úředníky, pro které je problém nepřizpůsobivých (a nejen nich) obživa.

Podle mě je třeba přehodnotit význam státu, zrušit všechna nesmyslná omezení a zbytečné funkce. Nechat lidi žít, klidně i netradičně, po svém, ale tak, aby neomezovali práva ostatních. A útoky na lidi nebo majetek přísně trestat. Neřešit zda je občan černý nebo bílý, přistupovat ke všem naprosto stejně.




Příliš nezasahovat do funkce rodin. Jak říkala prababička, chudoba cti netratí a popotahovat lidi po úřadech za to že jejich děti chodí bosé pakliže se chovají řádně a slušně je pitomost.

Pokud chce někdo dělat charitu ze svých peněz, pak ať si nastaví libovolné kriterium a podporuje třeba jen černé, bílé nebo zrzavé. Ale pro stát si nemůže dovolit činit žádné rozdíly a musí přistupovat ke všem občanům stejně.

BTW: Agentura pro začleňování je typický příklad naproto zbytečné organizace...