06/01/2012
monopol
je třeba si uvědomit , že nechuť nežalovat nutnou obranu vyplývá ze snahy státní moci udržet si monopol na ochranu obyvatel to jest jejich takřka absolutní závislosti na stát.správě , proto i ten gumový paragraf o "přiměřené" obraně.Občan který je zvyklý bránit sebe a svůj majetek není tak lehce manipulovatelný neb toto právo mu dává pocit svobody a nezávislosti Toto je v našich orwellovských podmínkách naprosto nežádoucí.



Pokud legálně vlastníte zbraň...
Pokud legálně vlastníte zbraň, je třeba absolvovat úvahu "střílet - nestřílet" mnohem dříve, než v okamžiku útoku. Kdo není připravený v rozhodujícím okamžiku zbraň použít a kdo ten rozhodující okamžik nepozná, neměl by zbraň nosit a už vůbec ne vytahovat. V této věci je třeba si opravdu udělat jasno ještě dříve, než si zbraň pořídíte.

Americký případ byl ale tak jasný, že i v ČR by nebylo ani zahájeno stíhání, natož aby byla bránící se osoba odsouzena. To, že nutná sebeobrana tak často jde k soudu, je jen alibismus policie a státního zastupitelství. Soudy mají mnohem osvícenější pohled na vymezení pojmu "nutná obrana". Bohužel například pán, který postřelil cikány, kteří ho opakovaně okrádali, skončil špatně proto, že použil zbraň v okamžiku, kdy už riziko útoku netrvalo. Jakkoli tedy s tímto pánem soucítím a souhlasím, tak v jeho případě udělal chybu. Kdyby zloděje zastřelil v okamžiku, kdy se do jeho prostor dobývali, tak by zřejmě neměl tak velký problém.