09/01/2012
Velké korporace
Hodně lidí nadáva na kapitalismus. Já si v roce 1989 představoval, že ten systém je dobrý. Mám chuť pracovat, mám nápad a hurá do práce. Jestliže budu pracovat jako živnostník, dá mě to jistou míru svobody a odpovědnosti za sebe. Ale je to tak? Může jít dnes švadlena po škole dělat jako živnostník? Kolik dneska předpisů a nařízení musí člověk splnit? Proti tomu jsou tady velké korporace. Ovládají téměř vše. Mají monopol a nechtějí tratit ani kousíček. Musíme něco opravit, tak zvedneme cenu vody, energie o několik procent. Investuje banka špatně, nevadí, stát to zaplatí. Živnostík musí zajistit svojí konkurenceschopnost. Drží ceny, chleba musí prodávat za stejnou cenu a ještě si musí vydělat na nové vybavení, plnění všech předpisů a mzdy. Co jeden rok vydělá, už šetří na modernizaci. Korporace ne, pošle zisk matce a zvedne cenu. Globalizování, vznik obrovských korporací, které platí politiky a likvidují skutečné svobodné podnikání, skutečnou schopnost uživit se prací, to je


Už jsem tu párkrát psal
1) Řecko musí přijmout svou odpovědnost za situaci do níž se dostalo a zbrankrotovat (v podstatě jde už teď o ekonomickou mrtvolu a řeší se jen zda a kdy ji odpojit od přístrojů = penězovodů).

2) Spekulanti co Řecku napůjčovali musí přijmout svou odpovědnost a odepsat své špatné "investice" a nechtít, aby za jejich chyby platil někdo jiný.

3) EU se musí vrátit k myšlence, že život na dluh není možný a že dluhy se platí - tj. pokud chtějí země EU společnou měnu, musí dodržovat fiskální politiku - zejména Německo a Francie - to byly země které si vynutili zrušení Maastrichtských kriterií (max. výše dluhu a schodku rozpočtu)

4) Zadlužování státu (a tvrzení že dluhy se neplatí) by měl být trstný čin potrestaný doživotními nucenými pracemi a propadnutím veškerého osobního majetku.

5) Body 1 až 4 platí pro všechny dlužníky i jejich věřitele.



V posledních dvou nebo třech letech docházelo v podstatě ke zhoršování, protože jsme byli svědky masivní redistribuce příjmů z práce do kapitálu, z mezd do zisků, a nerovnost příjmů se zvýšila a neochota domácností utrácet je větší, než tendence u firem, protože ty mají větší tendenci spořit, tedy firmy v porovnání s domácnostmi. Takže redistribuce příjmů a bohatství činí problém neadekvátní agregátní poptávky ještě větším.
Karel Marx měl pravdu. V jistý se okamžik se kapitalismus může sám zničit. Nemůžete neustále přesouvat příjmy z práce do kapitálu, aniž byste neměli nadbytečné kapacity a nedostatek agregátní poptávky. To se stalo. Mysleli jsme si, že trhy fungují. Nefungují. Jednotlivec může být racionální. Firma, aby přežila a prospívala, může tlačit pracovní náklady stále níže, ale pracovní náklady jsou příjmem a spotřebou někoho jiného. To je důvod, proč jde o sebedestrukční proces.


Kapitalismus sám zničí způsobem, jaký Marx předpověděl
Roubini je oficiální ekonom, který učí na univerzitě v New Yorku a je pravděpodobně nejznámější jako člověk, který předem předpověděl krizi v r. 2008. Není žádný marxista.

V rozhovoru pro Wall Street Journal, Roubini připustil, že Marx měl ohledně kapitalismu a velké možnosti, že se kapitalismus sám zničí způsobem, jaký Marx předpověděl před více než sto padesáti lety, pravdu. Roubini: Firmy nedělají nic. Nijak nepomáhají. Veškerá ta rizika je učinila ještě nervóznějšími. Čekání se vyplatí. Tvrdí, že snižují výrobu, protože existuje nadbytek kapacit, a nenabírají pracovníky, protože neexistuje dostatek konečné poptávky, ale to je paradox, Hlava 22. Pokud nenajímáte pracovníky, neexistuje dostatečný příjem z práce, dostatek spotřebitelské důvěry, dostatek spotřeby, je nedostatečná konečná poptávka.