10/01/2012
Tak jeden ajťák, co nemiluje technické novinky, se hlásí! Mám po krk novinek, které s velkým humbukem mají nahradit to staré a přitom neumí ani to, co nahrazují, nebo to sice nahradí, ale vydrží maximálně záruční dobu. Bohužel je to takové nejen v IT, z investic se stává spotřební materál, nic se neopravuje, pokažené se vyhodí a koupí se novější, ještě levnější šmejd, co vydrží ještě kratší dobu. A není to o penězích, respektive, levných sraček je všude dost, ale většinou chybí něco, co je za přiměřeně víc peněz přiměřeně lepší (často je za víc peněz jen víc reklamy). Jediné, co jde kupředu, je hrubý výpočetní výkon techniky - ale ten už je hodně let větší, než by normální člověk potřeboval, kdyby se výrobci sw trochu snažili optimalizovat. Ale proč by to jedni nebo druzí dělali, že, když není alternativa. A nejlepší jsou ty řeči o ochraně investic, když cena náhradních dílů do čehokoliv, co je starší dvou tří let, roste prakticky exponenciálně.


Přesně, znám třeba programátora, který čas od času zákazníkům programuje i věci do mobilů, ale sám má "důchodcovskou" Nokii za 6 kil... kdo umí programovat, tomu stačí zjistit si, čím se mobily liší a co nabízejí navíc a dokáže pro ně naprogramovat cokoli. Nechápu, jak s tím souvisí to, že netráví volný čas tlacháním na sociálních sítí přes tablet nebo smartphone. To jsou prostě různé úhly pohledu: profík nemusí být zároveň nadšenec. Pochybuju, že si elektrikář ve volném čase každý měsíc dělá doma revizi elektriky Tak v IT je to úplně to samý.


Možná jsem nebyl pochopen, ale nejsem propagátor Linuxu a zatracovač windows. Respektuji jejich existenci, mají i svoje výhody. Sám jsem aktivně jel na OS2 (asi 5 let - desktop a server-Lotus Notes a Apache) Ale je mi líto, že někteří lidé/firmy plýtvají nemalé prostředky za to, aby si mohli vytisknout tabulku a brausovat web. Také mi vadí omezenost a předpojatost výuky IT na základních školách: Informatika rovná se microsoft rovná se word a internet. Když jsem dětem ukázal kloudné aplikace a třeba řekl že DTP FAKT není word, nechápali. Také nechápali, že oracle database může stát za licenci jako jeden byt 3+1...atp atp. Vadí mi spíš malý rozhled možností, které tu jsou.