29/03/2012
GLOSA: Jinde by policie po Janouškovi střílela, my máme svá „pravidla hry“
29. března 2012 11:20
Už vás někdy třeba v Německu, Švýcarsku, Británii, v USA nebo v Kanadě zastavili policisté za obyčejný přestupek? Už jste tam někdy dostali pokutu? Nebo viděli jste někdy zákrok tamní policie na silnici? Je to stres, člověk se stydí a má strach před autoritou a tvrdým dopadem zákona.
Jak by asi vypadal takový zákrok policie ve výše jmenovaných zemích v případě pana Janouška?
Jen si zopakujme, co provedl. Naboural v opilosti. Ujel a vážně přitom zranil účastníka nehody. Utíkal z místa činu. Po zadržení se ještě vykecával, telefonicky si zařizoval osobní věci a blábolil z cesty lži, že ho zachraňuje dvě stě policistů. Nakonec byl propuštěn.
V USA nebo v Kanadě (ale i v dalších zemích) by dotyčný zřejmě neunikl výstražné střelbě. Po dopadení by ležel na zemi, jeden policista by mu kopanci roztahoval nohy, mířil na něj zbraní, druhý by mu nasadil pouta a prohledal by kapsy. Možná by mimo jiné našel i ten zapomenutý řidičák.
Jakýkoli pokus o argumentaci, protest, nebo dokonce odpor by zvrátily tvrdé slovní pokyny nebo fyzická pacifikace.
Dotyčný by nesměl nic říct do okamžiku, než by byl vyzván, nesměl by udělat jediný pohyb. Odvolávání se na politické kontakty a konexe by se stalo přitěžující okolností.
Mobil v ruce? Nemyslitelné. Žádost o telefonování v opilosti? Nemyslitelné. Že by policisté neprovedli kontrolu na drogy? Nemyslitelné.
Skončil by v cele zadržení do chvíle, než by vystřízlivěl. Pak by začal výslech.
Propuštění? Nemyslitelné. V Americe nebo Británii by čelil obvinění z pokusu o vraždu.
Tam i v dalších zmíněných zemích to zažili velcí a velmi významní sportovci, celebrity (třeba herec Mel Gibson) vydělávající miliony eur i vrcholní politici. Spadla by klec.
U nás to funguje jinak. Máme asi svá pravidla hry.
Autor: Petr Pravda

Pokud to tady v ČR má někdy vypadat jako v civilizované zemi
Pak musí policie, soudy a veškeré úřady jednat s každým stejně. Dokud budou platit jiná pravidla hry pro vlivné a bohaté a jiná pro chudinu tak tu nikdy nic fungovat nebude..........dokud toto platit nebude tak bude vždy ČR jen necivilizovaný východ řazený k rovníkovým státům afriky a k balkánu. Klaus si může hrát tisíckrát na hrdýho nacionalistu, ale ČR je prozatím jen zemička k pousmání a v mnoha případech k odplivnutí

To opravdu chcete ze den na den
vymáhat právo ve státě, kde je člověk dodržující dopravní předpisy všem ostatním pro smích, kde se okázale kouří v místech přísného zákazu, kde se běžně venčí psi bez košíku a vodítka, ač je to v rozporu se zákonem atd. atd....Rozčilovat se, že policie nekonala jak měla je v tomto státě směšné a hlavně pokrytecké

Zákroky v USA
V USA jsem takových zákroků viděl několik, naprosto běžná věc, lidé přikurtovaní k mostu apod. Stačí jenom podezření a drobounká neochota spolupracovat, natož před nimi ujíždět s tím, že dotyčný předtím přejel člověka. To je jenom náš Kocourkov, tedy společnost, která se dělí na bohaté, vlivné, na politiky napojené, no a na plebs. A to se kokůtci z VV chlubí, že máme díky jejich partě ABL nového policejního prezidenta....nový možná je, ale v PČR se toho moc nezměnilo....srandovní bylo, jak Janoušek děkoval a ten kašpárek od PČR říkal opatrně, opatrně (ještě měl dodat něch sa páči, pán velkomožný). Komedie a hra na právní stát!




Velký omyl, pane Klaus
Odposlechy (a všechny podobné prostředky) neničí demokracii. Pro demokratického občana je důležité vědět co je kdo zač, ať politik, soudce nebo třeba policista. A to jaký je doopravdy, a ne to, co se nám o něm snaží namluvit jemu podobní nebo jak se snaží tvářit on sám. Pokud takovým jako jste Vy něco odposlechy etc ničí, pak je to ta všemocná schovávaná za mocí. Vládnutí podle premisy: My mocní se dohodneme a občan? Ten udělá, co se mu řekne. Jednou za čas ho nakrmíme pečlivě namíchanou směskou a naženeme ho k volbám, jinak se ale budeme řídit pravidlem, že co občan neví, to není problém. Tak tohle, pane králi, není demokracie. V demokracii má rozhodovat občan a pro každé rozhodování platí, že bez dostatku správných informací nelze předpokládat správné rozhodnutí. Čím méně anebo zkreslených informací, tím spíše bude i rozhodnutí zkreslené a případné správné rozhodnutí bude spíše výsledkem náhody. A to je to, co Vy obhajujete jako pro Vás vyhovující. Jenže to není demokracie.


Dobře to řekl soudruh Pružinskij
Špatně není, když někdo krade a vraždí. Špatně je, když se o tom ví a vyšetřuje se to!!!
To jsou správné zásady demokracie a důvod, proč se má naše země tak dobře a koruna už dávno překonala marku.