23/05/2012
Pane Klausi, to podstatné Vám uniká
Problém je v politickém systému. Nemožnosti vymáhat odpovědnost u volených zástupců, jejich neodvolatelnosti. Politický systém již dávno nefunguje na principu dělby a vyvážení mocí na moc zákonodárnou, výkonnou a soudní, ale všechny tyto složky jsou obsazovány dle politických dohod. V pozadí politických dohod jsou "šedé struktury", které nepřímo řídí oficiální mocenské struktury prostřednictvím lobbistů a sponzorských aktivit. Proto jdou zákonodárci na ruku exekutivě a soudy vše jistí. Pokud by byly platy ústavních činitelů a státních zaměstnanců odvozeny od průměrné mzdy (uzákoněním koeficientů) a odměny od toho, zda je státní rozpočet v přebytku či v deficitu, byla stanovena hmotná odpovědnost za rozhodnutí, podobně jako je tomu u jednatelů soukromých firem, byla by situace určitě lepší. Na druhou stranu by práce v politice nebyla tak atraktivní a našlo by se v ní místo pro uplatnění většího počtu poctivých občanů.Za bordel, ve kterém žijeme mohou konkrétní lidé,nikoli abstraktní


EU
Spousta eurohujerů vidí v Evropské unii naší spásu. Myslí si, že je řízena osvícenými lidmi kteří touží po blahu lidstva a blahobytu pro všechny.

Realita je ale někde uplně jinde. To o čem EU je nám může ukázat průbeh vytváření legislativy v tomto obrovském byrokratickém soukolí. Nikoliv volený parlament, ale uzavřené skupinky technokratů, lobistů a zástupců velkého byznysu dnes spoluvytváří evropskou legislativu. Postup je jednoduchý. Existují jakési výbory, kde jsou z 1/3 zastoupeni úředníci ministerstev jednotlivých národních států. Společně s nimi tam jsou ze 2/3 zastoupeni lobisté a zástupci velkých korporací a mezinárodních bankovních domů. Zde je vytvářena legislativa pro celou EU. Do tohoto procesu má moc zasáhnout taktéž nevolená Evropská komise s maoistou Barrosem v čele. Evropský parlament, stín demokratického principu už pouze schvaluje, něco jako Velký Sovět či Říšský sněm v století minulém.

Je to krutá realita a je potřeba se z EU dostat dřív než bude pozdě.