22/06/2012
Problém není pouze v maturitách
Maturity jsou jen špička ledovce. Požadavky na děti klesají už na prvním stupni ZŠ, kde učitelé dávají pouze 1 = lepší polovina třídy a 2 = horší polovina třídy. Každý rodič žije v domnění, že má doma malého génia, a když učitelé génia nerozpoznají přesunuje se na jinou, rozuměj lehčí, školu. Ředitelé tlačí na učitele, aby vycházeli rodičům vstříc a to kvůli financování škol takzvaně "za hlavu". Gymnázia berou, ve jménu přežití, všechno co se umí podepsat, sami to přiznávají. Na VŠ odcházejí studenti nepřipravení a chybí jim základní znalosti. Co jim nechybí je bezbřehé sebevědomí. Jako rodič, který má několik dětí v systému a zároveň jako někdo, kdo se setkává s absolventy SŠ na technické VŠ, jsem z toho co vidím pesimistická. Rodiče by si měli uvědomit, že výstupem není vysvědčení se "samejma", ale znalosti a to samé by si měli v hlavě srovnat studenti VŠ.



Hmm
Pak rovnou zrušme maturitu z ČJ. Ve slohu se velmi názorně ukáže vyjadřovací schopnost osoby. Ukáže se, zda je schopna se vůbec vyjádřit požadovaným způsobem, že má slovní zásobu. Zda je schopna sestavit smysluplnou formulaci vět a vyjádřit se. Ano, chápu, že pro smskovou a faceblbůkovou generaci, která není schopná dát dohromady víc jak dvacet slov, je to velký problém. Pro ty je velký problém donutit svůj mozek k činnosti.
Sloh je důležitý. Stačí se podívat na dnešní mladé ve firmách, kteří se ztrapní prvním mailem, který se odváží někomu poslat, kde nedají dohromady ani smyslupnou větu.
Takhle za chvíli může zrušit test z gramatiky, protože v smskách ji nepotřebujete. Na FB to taky nepotřebujete. Ručně nic už nikdo pomalu nepíše a word či outlook to za vás přece sám opraví ne :).
Stejně tak můžeme zrušit test z literatury, protože ty knížky stejně čte málokdo a navíc vše se přeci dnes dá stáhnout na netu, včetně obsahu knih :).
Čili zrušme maturitu, zaveďme google test :).