27/06/2012
GLOSA: Nečas dal přednost svému křeslu. Před spravedlností
27. června 2012 11:35

Premiér Petr Nečas dokázal, že v premiérském křesle dokonale pochopil technologii moci. Kvůli udržení svých pozic v ODS odvolal oblíbeného ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila - jednoho z nejúspěšnějších členů své vlády. A ministra, který pomáhal očistit justici v této zemi.
Nečas, kdysi označovaný za pana Čistého, se během dvou let vlády dostal na úroveň svého předchůdce Mirka Topolánka. Odvolává z vlády politiky typu Jiřího Pospíšila, a naopak jmenuje "tvrdé" jádro ODS - Petra Bendla nebo Martina Kubu. Právě oni - na rozdíl od Pospíšila - jsou schopni zajistit předsedovi ODS podporu ve straně.
Nečas odvolal Pospíšila ve chvíli, kdy byl pouhý krok od dokončení očisty státního zastupitelství. Poté, co ministr porazil nejvyšší žalobkyni Renatu Veseckou i vrchního státního zástupce v Praze Vlastimila Rampulu, mu už zbývalo jediné - jmenovat do funkce vrchního žalobce respektovanou osobu, která navrátí úřadu punc věrohodnosti. A pustí se do vyšetřování závažných případů sahajících do nejvyšších pater politiky.
To ale kmotři ODS nechtěli. Proto Pospíšil padl. Pro občany je to smutná zpráva.
Autor: Tomáš Syrovátka


*******************************************

Přepis odposlechu premiéra Petra Nečase k odvolání Jiřího Pospíšila

Včera přišel do mé kanceláře Kalousek a sdělil mi, že jeho analytický odbor shromáždil všechny dostupné materiály ke kauzám ODS za posledních deset let. Učinil mi nabídku, kterou jsem nemohl odmítnout. Buď bude případ Parkanová smeten pod stůl, aby tím, že je slabá a podlehla by při vyšetřování policií, nezpůsobila následné stíhání a odsouzení Bartáka, Kopřivy a Kalouska, nebo předá ministr financí materiály ke kauzám ODS policii a padne celá vláda.

Měl jsem na výběr. Buď předat okamžitě Kalouska policii a poukázat na všechny dokumenty, které v rozhovoru se mnou zmiňoval, aby se ODS v zájmu posílení důvěry občanů v politiku a stát očistila a vymetla také všechny politiky, kteří si napříč politickými stranami udělali ze státní kasy dojnou krávu, nebo nabídku Kalouska přijmout. Vybral jsem si a nabídku přijal, protože jinak by ODS definitivně padla do propadliště dějin.

Dnes jsem odvolal ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila, aby nestihl jmenovat nového vrchního zástupce v Praze. Toho již totiž vybrali pánové Kalousek s Bartákem a jmenovat ho bude nový ministr spravedlnosti, jehož jméno mi předá Kalousek zítra a se kterým už je jmenování nového vrchního zástupce v Praze dojednáno. Úkolem nového vrchního státního zástupce pak bude úplný přístup k materiálům policie v kauze letadel CASA a Parkanové, jejich předávání do týmu lidí Kalouska a nakonec i inicializace a dosažení zastavení trestního stíhání Vlasty Parkanové. Tu, aby se občané nažrali a kšeft zůstal celý, vydá ke stíhání poslanecká sněmovna, aby ukázala, že je připravena bojovat s korupcí ve stylu padni komu padni – v ten okamžik však už s jistotou, že bude očištěna. Vždyť ona, chudák, stejně ani netušila, která na tý obraně bije.

Díky výše uvedenému postupu si tak zachovají ODS a TOP09 před voliči pozici stran, bojujících proti korupci, nikdo nebude odsouzen a další kauzy se už řešit nebudou. Kalousek nechá skartovat složky na ODS a útvar policistů, kteří se v kauze Vlasty Parkanové angažovali mnohdy nad rámec svých povinností, bude oficiálně za pár týdnů v rámci reorganizace a zefektivnění práce policie rozpuštěn a policistům bude nabídnuta za odměnu práce pochůzkářů, případně dobře placené místo ve firmách kmotrů ODS, sponzorů TOP09 a v Omnipolu. Sorry, kolegové v poslaneckém klubu, ale když jsem od Kalouska slyšel co všechno má na nás v ruce, nemohl jsem jinak. A o Pospíšila se nebojte. Míst v Bruselu bylo, je a bude dost.


PS: Přepis je fikce. Snad. Nebo není...?

František Matějka


************************************************

Tak nám odvolali Pospíšila, paní Mullerová

Již na interpelacích řekl premiér Nečas toto : "Kromě toho mi dovolte říci poměrně tvrdou a jasnou tezi, že o tom, kdo bude ve vládě nebo nebude ve vládě, nebude cestou žádosti o vydání rozhodovat parta policejních plukovníků nebo podplukovníků, to asi by nebyl ten správný krok."

Takhle by to, hoši, nešlo říkával jeden můj bývalý šéf. Říkal to téměř na cokoliv, co se mu nelíbilo. Ale šéf to nebyl špatnej. "Takhle by to, hoši, nešlo" dnes říká i premiér Nečas, když vidí, že politický organizovaný zločin, prorostlý do státní správy a justice, se patrně ocitá v ohrožení. Státní zástupce Rampula byl odvolán, počet žádostí o vydávání poslanců k policejnímu vyšetřování za korupci roste na naše poměry "geometrickou řadou" a reálný šéf vlády Kalousek tu mluví o útocích policie na demokratický stát.

Až doteď jsem premiéra Nečase považoval za slabého premiéra, který si snad jen nechce pálit prsty. Odvoláním ministra Pospíšila se, v mých očích, přihlásil k politicky organizovanému zločinu, který ovládá tento stát, financuje politické strany a s vysokou pravděpodobností i vydírá nemálo politiků, kteří jsou v tomto důsledku jen loutkami ve hře tzv. lobbistů a kmotrů.

Je více než evidentní, že policie a justice se musela dostat na stopu trestných činů velmi vysoce postavených lidí. Tento způsob odvolání ministra, který se navíc ve své funkci snažil plnit své úkoly a snad se mu to narozdíl od ostatních ministrů i dařilo, je totiž do nebevolající. Jindy, má-li být odvolán nějaký ministr, vedou se o tom dlouhé debaty, premiér zdržuje a prezident demisi někdy ani nepřijme (byť v rozporu ústavou). V tomto výjimečném případě neměl nikdo "normální" o demisi ministra Pospíšila ani ponětí. Byť o jeho odvolání se spekulovalo roky, ale šlo spíše skutečně spíš jen o ty spekulace. Premiér si připravil demisi, v tichosti ji odnesl na Hrad a prezident ji okamžitě podepsal bez jakýchkoliv dotazů a vytáček. Z toho rovněž plyne, že akce byla předem velmi dobře připravená, aby se nikde nemohlo nic zaseknout. Rovněž zdůvodnění, že ministr nezvládne rozpočet, je tak chabý argument, že ho nelze číst jinak než "Mafie a skupiny organizovaného zločinu si přejí odvolání ministra Pospíšila".

ODS a s ní celá vláda nám daly jasně najevo, že boj proti korupci je něco, o čem budou vždy velmi rádi mluvit, ale co se za žádnou cenu nesmí proměnit v praxi. Vždyť nakonec by mohlo dojít na Kalouskova slova, který ve svém projevu říká, že kdyby se stejně jako případ paní Parkanové posuzovaly i ostatní případy, museli by být stíháni všichni předchozí ministři všech předchozích vlád. Jinými slovy, že by tu mohly začít platit zákony. Měl-li dodnes někdo pocit, že se něco děje, měl zřejmě pocit správný. Že tomu ale mafie bude jen tak přihlížet, to si snad nemyslel nikdo.

Již slyším reakce spousty lidí "No jo. Oni si to vošéfujou. Politika je špína. Kašlu na volby." Ano. Politika je špína. Dnes. A vždy se do ní budou snažit dostat lidé, kteří tam půjdou jen krást. Ale ten, kdo nepůjde volit, tento přímo schvaluje. A ten, kdo půjde volit a zvolí některou z parlamentních stran, činí totéž. Pamatujme si činy, nemějme krátkou paměť a nevolme již parlamentní strany. A ten, kdo tak učiní, ať si pak nestěžuje, že je tady bordel. Byla by to i jeho vina.

Jan Netopil

*************************************************************