20/07/2012
Co s tím?
Při dobré vůli řešení je, ovšem ta vůle chybí. Pokud svět produktivně pracujících lidí rozdělíme na "bohaté" a "chudé" (teď pomíjím sociálně nepřizpůsobivé nebo tělesně postižené) jde jen o to, že bohatí si musí uvědomit, že i v zájmu své další existence v luxusu budou nucení zmenšit podíl svých zisků. Společně s "chudými" pak musí přinutit státní správu, aby s vybranými daněmi a poplatky jednala hospodárně a přísně racionálně podporovala sociálně slabé skupiny.
Bohužel "bohatým" se spíše vyplatí státní správu podvádět a následně korumpovat a skrytě ovládat, aby si tak dále navyšovali své majetky a zisky. A je zcela lhostejné, jestli se to děje ve Španělsku, Itálii, ČR nebo kdekoliv jinde...


Nechci hodnotit pracovní zvyky Španělů
ale problém je, že celá EU dusí výrobu a zaměstnanost daněmi, které jsou posléze přes neprůhledné zakázky vyváděny do rukou několika vyvolených, mnohdy mimo EU. A ten neskutečný úřednický ansambl co sedí v Bruselu a vymýšlí nová a nová nesmyslná nařízení, která ztěžují zaměstnanost a dusí výrobní podniky.


Je to jen začátek...
... lidi po celý Evropě jsou zotročení obrovskejma daněma, kterejma státy musej splácet dluhy a úroky, který si za provizi napůjčovali konkrétní politici. Je jen otázkou výše nějaký morálky a kultury, kdy se k tomu přidá násilí. A bude ho přibejvat. Ta výše morálky a kultury bude klesat, čim budou lidi tímhle okrádáním připraveni o to poslední, co maj. Jediná šance je udělat si tady svou islandskou revoluci. Konkrétní politiky zodpovědný za tyhle krádeže pozavírat, zodpovědnost za dluhy připsat jim, přepsat si ústavu a přestat s timhle rozprodáváním lidský práce.


V roce 1950 bylo na planetě 2 a půl miliardy
lidí a byla práce, minimum výroby byla automatizováno. Navíc zboží se vyrábělo v dosahu spotřebitele. Dnes jsme přemnožený, pro výrobu nepotřební a zboží pořádá cesty kolem světa. Navíc je celý tento nový, absurdní svět pod kuratelou finančních trhů. Každému musí být jasné, že stav je neudržitelný. Škrty, volby jsou dětská hra nebo spíše pouhé autistické cvičení, které nemůže přinést reálné výsledky, pouhá hra o čas. Je třeba začít žít opět, co nejvíce lokálně bez jakékoliv nadvlády bank a trhů. Easy...


Většina příspěvků ukazuje...
... že diskutéři ví kulový a jenom opakují moralizátorské mantry, které jim zřejmě pomáhají cítíit se jako lepší a spořádanější občané. Španělsko je v krizi kvůli problémům bankovního sektoru a splasknutí realitní bubliny. Nemá to co dělat s údajnou leností jeho obyvatel nebo žitím nad poměry. Veřejný dluh Španělska byl v roce 2008 podstatně nižší než například dluh Německa. Teď si ale musí plebs utahovat opasky, aby bylo na záchranu bank. Bohužel viníci zůstávají stejně vypasení a nedotknutelní jako předtím a škrty postihují obyčejné lidi, kteří za nic nemůžou. Nebo jestli si někdo ze zdejších chytráků myslí, že má nějaký reálný vliv na to, jak se chovají banky a investoři v jeho zemi, ať se přihlásí.


Spanele
Ziju tady rok. Spanele jsou jeden z nejlinejsich a nejpomalejsich narodu, co znam. Oni neumi zhltnout rychlou svacu a vratit se zpet do prace. Potrebuji sve nekolikachodove menu a na svou kazdodenni siestu nedaji dopustit. To je jedna vec. Druha vec jsou fiesty. Celostatni, fiesty jednotlivych provincii, mest a (dokonce) ctvrti. Takze podniky v jedne ctvrti jsou zavrene, ve druhe otevrene a dalsi tyden naopak. Pak se situace opakuje v jednotlivych mestech (a provinciich), coz ma za nasledek hrozne zmatky (zasobovani a navaznost vyroby). Pokud podnik jede, vybojuji odbory takove podminky (pro zamestnance v obdobi svatku), ze je podnik na hrane rentability. A to se dostavame ke tretimu problemu. Odbory. Nedavno fabrika v Legazpi (Baskicko, provincie Gipuzkoa) pustila zakazku (nasledne ji ziskala CZ firma, jedna se o vyrobu ND pro osobni vozy), protoze odbory pozadovaly takove priplatky za prescas, ze by se fabrice nepodarilo vejit se do ceny. Zamestnanci byli take nastvani, protoze meli moznost si privydelat, ale odbory to s temi pozadavky prepiskly. A posledni problem, ktery tady ja osobne vidim (jiste jich je vic), jsou nesmyslne investice (ano, vetsi cast plati EU). Napriklad desetitisicove mestecko v horach - Zumarraga."Revitalizace " parkoviste a premena na namesti, ktere nikdo nevyuziva a stalo se z nej mrtve misto (i obchodnici si stezuji, ze ubylo zakazniku), ale parking se presunul do podzemnich garazi. Nedaleko je dalsi obrovske moderni podzemni parkoviste. Mestecko s 10000 obyv v horach!
Krize - nekrize, San Sebastian (200 tis. Obyv.) chysta vystavby metra. Spousta useku dalnic tu kopiruje skoro nove dvouproudovky atd. Chci rict, ze Spanele si dlouhou dobu zili nad pomery, spousta z nich si mohla dovolit nechat zenu doma a ted se toho nechteji vzdat.