03/09/2012
příkladů je více
Apple určitě není ten, kdo něco vymyslí, ale je ten, kdo dobrý nápad dotáhne do konce a udělá z něho zpravidla hit.Příklad - mp3 . Formát mp3 tu byl dávno před iPodem, přehrávačů mp3 bylo X , ale až iPod z nich udělal masovou zaležitost. Proč ? Protože ho zdokonalili a zjednodušili natolik, že se stal obrovským hitem. Ale tím by nikdy nebyl bez obchodu iTunes Store. A ten zase vznikl z nelegálního Napsteru . Jobs viděl dobrý nápad sdílení, ale protože si byl vědomý nelegálnosti, tak jej zdokonalil, dokázal se domluvit s vydavatelskými společnostmi a vznikl iTunes Store. A to samé je s iPhonem. Dobrá a poměrně stará myšlenka dotykového ovládání, ale nedotažená, s klacíkem , nepříliš rozšířená. Proč neovládat prsty ? Opět ji dokázali doladit, provázali iPhone s již existujícím obchodem iTunes (v té době již největším obchodem s muzikou a videem na světě), přidali další obchod s aplikacemi a úspěch přišel vzápětí. A ostatní opět jen "kopírují" .




Vysvětlete mi někdo logiku Kalouska & spol.
Vycházejme z faktu, že většina domácností v Česku aktuálně nemá z čeho ušetřit. Pokud má po odečtení hlavních výdajů na "spotřební zboží" např. měsíčně 10tis,- korun dnes, bude je mít i potom. Při udržení stejného standardu (sortimentu a množství zboží) se mohou vydat cestou zadlužení. Anebo musí snížit spotřebu na úkor množství nebo kvality. A výsledek je spirála.
Stejný plat -> vyšší DPH -> nižší spotřeba -> nižší poptávka -> nižší produkce výrobce -> nižší zisk výrobce -> snížení stavu zaměstnanců či platů -> více nezaměstnaných a vyšší výdaje na výplaty dávek podpory -> nižší zisk z výběru DPH, tak daní právnických osob i ze zdanění mezd (je méně pracujících). Vyšší motivace pro občany snažit se placení daní vyhnout (mají nedostatek financi a hledají, jak příjem zvýšit).
Nějak nevidím, kde má v současné ekonomické situaci zvýšení DPH nějaký ekonomický přínos? Ale možná je to tím, že nejsem vystudovaný chemik, ale třeba mi někdo ten zjevný přínos, který já nevidím vysvětlí.