17/09/2012
Le Monde:
Od brutálního zvýšení (spotřebních) daní v roce 2010, klesly daňové příjmy vlády o třetinu, v žádném případě však spotřeba alkoholu. Drastické snížení fyzických kontrol inspekčních služeb (hygienických, obchodních, zdravotních) v důsledku rozpočtové přísnosti ultraliberální vlády a pouhé orientační kontroly především zahraničních maloobchodních řetězců ubezpečily restauratéry a vlastníky licencí, že mají naprostý klid pro své obchody.



Možná...
Kdyby Celní správa, ČOI, Finanční úřady a další státní instituce odpovědné za kontrolu nad dovozem a hlavně výrobou alkoholu na svou práci slušně řečeno nekašlaly (nedivil bych se tomu kdyby je "černí" výrobci třeba i upláceli, zisky na to určitě mají), tak se tohle, alespoň tedy ne v takovémto rozsahu, že na to do teď zakukalo 20 lidí a dalších x lidí osleplo nebo se dostalo do nemocnice s otravou nemohlo stát. Další podstatnou věcí je o kolik peněz přichází díky výrobě padělaného alkoholu na daních... Při výběru zhruba 600 - 750 miliónů Korun měsíčně si při odhadované jedné pětině až jedné třetině černého chlastu na trhu v ČR příjde stát až o 3 miliardy korun ročně..



selhal stát....
Kdyby stát a jeho orgány dělaly co mají,tedy pravidelně prováděly kontroly pak k této situaci nemuselo vůbec dojít.Podobná akce kontrolních orgánů v menším měla probíhat už dávno zvláště když všichni ví,že dobře jedna pětina alkoholu je falešná.Teď se udělá humbuk a prohibice a jak vše odezní vrátí se to do starých kolejí.Opět tu pokvete černý trh.Ti kdo mají hluboko do kapsy a alkohol potřebují ani jinak nemohou.Daně jsou zbytečně vysoké a to je to největší lákadlo pro spekulanty a podvodníky.




Další P.R. na tunel zvaný druhý pilíř?
Chybí mi tu další možnosti - např. investice mimo různé pilíře atd.
Také tu chybí informace o pravé příčině nedostatku peněz v průběžném systému. Průběžný systém již přežil demografické otřesy válek, kdy chyběla téměř celá generace mužů, kteří by do systému přispívali. Proč nyní "nemůže" ustát aktuální demografický vývoj je nasnadě - stát ho už dlouho vykrádá a peníze z něj používá na jiné účely, než je výplata starobního důchodu lidí, kteří celý život racovali a přispívali:
První bodem jsou přebytky (až do roku 2008) byl výběr důchodů v přebytku tyto peníze oranžády i modráci sprostě ukradly a prožraly ve státním rozpočtu. Další - peníze z penzí jsou používány na výplatu zaměstnaneckých benefitů státních zaměstnanců silových resortů - tzv. výsluhové důchody (velmi vysoké) např. policistů a vojáků (kolem 30 miliard ročně). Třetí - penze jsou vypláceny (výpočtem z průměrné - ne z minimální mzdy) i těm "občanům", kteří nikdy do systému nepřispívali - opět jde o desítky miliard.