19/09/2012
Výsledek populistického kroku vlády
Stát poškodil tradiční výrobce alkoholu - neexistuje jediné podezření, že by nějak pochybili, oni sami si svou kvalitu a pověst hlídají, protože to jsou jejich nějvětší hodnoty. Teď mají existenční problémy a některé menší to možná postihne i nutností propouštění. Černý trh zůstane až na pár menších a středních ryb nedotčený, neboť stát prostě právo neumí nebo nechce vymáhat (jediný státní monopol, se kterým bych souhlasil je právě vymáhání práva). Za to si bere 60% výdělků daňových poplatníků ve všemožných daních. A když je v koncích, autoritativně něco nařídí, aniž by alespoň naznačil cíl, kterého chce dosáhnout. A je úplně jedno, jaká strana je právě u moci, zleva či zprava se potvrzuje, že stát je bumbrlíček, který politici spíše neumějí řídit. 22 let svobody s hořkou příchutí neumětelství ve státním sektoru. Jen mi není jasné, proč musím platit tak vysoké daně. Desátek jako za středověku by na tu černou díru snad stačil.


Na konci prohibície by mali byť predovšetkým:
1) Jasné výsledky práce polície s určením zdroja metylu, všetkých šarží alkoholu a pomenovanie distribučných kanálov
2) Demisia ministra financií, odvolanie šéfa colnej správy a šéfa Státní zemědělské a potravinářske inspekce, odvolanie krajských šéfov polície na Morave a v Sliezsku.



A jaké z toho všeho plyne ponaučení?
1. Že řeči o "neviditelné ruce trhu", která vše vyřeší jsou nesmysl.
2. Snažit se naplnit státní kasu zdražováním lihu, tabáku, nafty a benzínu je kontraproduktivní.
3. Začít s kontrolní činností až po průšvihu je na nic, kecy o "šikaně podnikatelů kontrolami" jen kryjí lumpárny.
4. Svoboda a demokracie jsou hezké věci, ale určité mantinely jsou stejně potřeba.
5. Spoléhat se na lidský rozum a správnost všech vládních kroků je škodlivý optimismus.


Pokud se všechen deponovaný
alkohol nezničí, tak různí filutové si už najdou cestičky, jak ho znovu dostat do distribuce. A otravy budou pokračovat. Kontrola lahví podle faktur - to je k smíchu. I kdyby měl např. provozovatel hospody všechny dodací listy v pořádku a poctivě odebíral jen nepančovaný alkohol, nikdo nemůže zaručit, že ziskuchtivý nezodpovědný číšník nebude hostům nalévat také pančovaný, aby na tom vydělal (platy číšníků nejsou zajisté nijak horentní). To zkrátka nelze kontrolovat a pití tvrdého alkoholu bude při nezničení dosavadních zásob a důsledném potlačení sítě výrobců pančovaného alkoholu stále vysoce rizikové. Taková ruská ruleta! A poněvadž všechny všechny výrobce nelegálních lihovin vypátrat nelze, nebude jistota nikdy, pokud se to nevyřeší takovými daňovými opatřeními, aby se to "míchačům" přestalo vyplácet


23 mrtvých = naprosto selhaly státní orgány
Takhle vypadá "podnikání" české pravice .Samý podvod,zlodějiny bez ohledu na to,jaké to má následky pro občany státu.Kontrola žádná,obchodní inspekce téměř zlikvidována-hlavní je vydělat prachy a smát se podvedeným občanům,co ten sajrajt kupují.To samé je s potravinami,rozemleté kosti a kůže s tukem ochucené chemickými příchutěmi -to jsou různé uzeniny a paštiky prodávané výrobci do supermarketů a tržnic, to je mafiánský kapitalismus neviditelná ruka trhu v praxi


Tyy kraso!
Od vikendu jsem si zpravy radeji necetl a ted koukam - vlada, poslanci to je jeden idiot vedle druhyho (samozrjeme napric politickym spektrem). Ty jejich predstavy o fungovani realneho sveta jsou jeste o nekolik radu pitomejsi, nez kdyz deti v matersky skolce vypraveji co budou v zivote delat. Jenze deti ve skolce z toho obvykle vyrostou, za to ti prve jmenovani potrebuji pouze ranu z milosti, tem uz nepomuze ani ten CH3-OH.


Neuvažoval někdo nad tím,.
jaký podíl na aféře má celní správa, resp. Celní úřad ve Zlíně ? Nebylo by dobré jako prevenci vyměnit celý managment ? Celní úřad ve Zlíně dlouhodobě nepracuje. Managment, který vystudoval pochybné školy ve Starém Hrozenkově a jinde je slabý. O řediteli se mezi celníky říká, že v 10 hodin ráno je už nepoužitelný, jak bývá opilý. Jak potom má vypadat práce ve výkonu ? Místo kontrol raději zastavování a buzerování řidičů, jestli vozí nebo nevozí hasící přístroj. Je to tak, bohužel. Kalousku, vyměnit láhve je řešení, ale řešení by bylo i udělat konečně pořádek tam, kde se dlouhodobě jenom chrápe a chlastá - na celním úřadě ve Zlíně.




Jednoznačná vina státu
Ač bylo veřejným tajemstvím, že min. 20% alkoholu pochází z černých a zdrojů a majitelé větších likérek stát opakovaně na tuto skutečnost upozorňovali, ten nekonal. Místo toho nás celní správa obden krmila v rámci svého PR reportážemi, kde decimují vietnamce prodávající ädydas a najk. Ne že by to nebylo třeba, ale zdraví lidí to neohrožovalo. Máme obrovské množství celníků (Rakousko 900), ale nejsme schopni si tento spolehlivý zdroj pro státní pokladnu ani ohlídat. Kalousek má na hlavě opět velkej kus másla a proto je teď prakticky neviditelnej.