Merkava Mk.III (1:72)

Doba čtení: 2 min.

Stavebnice: Revell 03134

Tank Merkava Mk.III vznikl jako modernizace předchozích variant Mk.II. Modernizace byly natolik zásadní, že se svými předchůdci má společnou téměř jen základní koncepci.  Tanky řady Merkava byly vyvinuty v Izraeli jako náhrada starších tanků Centurion, M48, M60 a AMX-30 britské, americké a francouzské provenience a jsou považovány za nejodolnější na světě; tato odolnost je opakovaně prověřována v bojích na Blízkém Východě.

Tanky Merkava mají unikátní kocepci s motorem umístěným vpravo vpředu vedle řidiče. Posádku tvoří čtyři osoby – velitel, řidič, nabíječ a střelec, kromě nich je v zadní části prostor pro výsadek. Tento prostor ale bývá obvykle využit k vezení další munice. Dalším unikátním prvkem je možnost opuštění tanku průlezem na zádi – přes prostor výsadku. Tato možnost usnadňuje opuštění poškozeného vozidla v prostředí nepřátelské palby.

Merkava Mk.III je kromě kanónu ráže 120 mm s hladkým vývrtem MG251 (proti kanónu M68 ráže 105 mm u předchozích verzí) vyzbrojen 60 mm minometem Commando, dvěma kulomety FN MAG ráže 7,62 mm u poklopů velitele a nabíječe a jedním Browning M2 ráže 12,7 mm lafetovaným v přední části věže.

Model

Povzbuzen krásnou stavebnicí T-72M od Revellu, pořídil jsem se slevou Merkavu Mk.III. Očekával jsem jednoduchou a bezproblémovou stavbu atraktivního obrněnce – a moje očekávání se splnilo.

Krabička

Ukazuje akční kresbu stroje ve zbarvení 188. pancéřové brigády Barak, toto vozidlo je jednou z obtiskových variant.

Pohled dovnitř

Spousta krásných jemně detailních dílků slibuje pohodovou stavbu z krabičky bez závažnějších úprav.

Stavba

Z množství fotografií na internetu je třeba vybrat variantu Mk.III – zejména podle rozvoru pojezdových kol a tvaru pancéřování věže. Vlastní stavba je snadno proveditelná podle návodu, jen je třeba doplnit (stejně jako v případě T-72) vnitřní stranu blatníků. Není mi docela jasné, proč Revell tuto maličkost opomíjí, ale lze to poměrně snadno napravit. Jediný další díl který jsem doplnil je prutová anténa.

Pak již následovala povrchová úprava a velký problém: jakou barvu vlastně Merkavy Mk.III nesou? Podle fotografií to může být cokoliv mezi tmavě zelenou, pískovou, světle šedou až bílou… A tak jsem začal experimentovat: celý model jsem natřel šedozelenou Humbrol 31 – a po zaschnutí jsem se zděsil, vypadalo to jako Škoda Favorit ve svého času oblíbené „agávi“. Nicméně aplikoval jsem obtisky – značky, označení na zadních dveřích a šíp na bočním pancíři. A pak jsem dál laboroval – celý model jsem přetřel matným lakem ModelMaster 4636 s přídavkem Tan (ModelMaster 4697), a zděsil se znovu. Teď už jsem měl opravdu pochybnosti zda celé dílo dotáhnu do alespoň trochu přijatelného stavu… A tak jsem popadnul Tmavý prach SD06 od CMK a prášil a prášil až z toho vylezla celkem přesvědčivá imitace tanku sloužícího v pouštním prostředí jak co do barvy tak co do struktury. Uf to jsem si oddechl.

Závěr

S výsledkem jsem velmi spokojen a model vřele doporučuji.

Fotogalerie