Grumman Hellcat Mk.I (1:72)

Doba čtení: < 1 min.

JV106/E-W

No. 800 NAS FAA, HMS Emperor, Egejské moře, konec léta 1944

Stavebnice: Eduard 7437

Doplňky: maska Hellcat Mk.I Eduard CX465, leptané Seatbelts USN WWII fighters STEEL Eduard SS591

Stejně jako v případě předchozích Hellcatů od Eduardu jde o hezkou a snadno sestavitelnou stavebnici, tentokrát letounu ve starším provedení, označeném v Británii Hellcat Mk.I.

Pokud jde o zbarvení, je také obsaženo ve stavebnici, ale… Při porování tvarů polí v návodu a na velmi známé fotografii Hellcatu JV106 ze středomoří jsou vidět rozdíly, které se dají vysvětlit buď značným opotřebením, kdy šedá a olivová na přídi a na směrovce splývají, a nebo že pravá strana trupu získala netypický nátěr po opravě. Také se domnívám, že invazní pruhy na trupu nebyly na spodní straně trupu v rozsahu barvy Sky vůbec nalakovány, nikoliv že pouze nebyly dokončeny na pravé straně trupu. Naproti tomu si myslím, že na pravé straně trupu byly pruhy přestříkány při nějaké opravě, což by vysvětlovalo i jiné vedení rozhraní kamuflážních barev. Opravený nástřik jsem se pokusil ztvárnit olivovou mírně světlejšího odstínu, základní odstín je Model Master 1711 a šedá Model Mater 1750. Spodní plochy jsou v barvě Sky Humbrol 90.

Patina je provedena odstínem Washable Mud A.MIG-108 na povrch připravený lakem Clear od Mr.Color. Zakouření od výfuků a zbraní je černou, rozmíchanou do matného laku Mr.Color a hodně zředěnou.


 

Označeno s: