MiG-15 (1:144)

Doba čtení: 2 min.

MiG-15Model: vstupenkový model Eduard 7118

Mikojan-Gurevič MiG-15 (rusky: Микоян и Гуревич МиГ-15, označení NATO „Fagot“) je proudový stíhací letoun, vyvinutý v Sovětském svazu v konstrukční kanceláři vedené konstruktéry Arťomem Mikojanem a Michailem Gurevičem. MiG-15 byl jedním z prvních úspěšných proudových letounů s šípovitými křídly. Své kvality předvedl především v leteckých bitvách nad Koreou, kde se mu vyrovnal pouze typ North American F-86 Sabre. V SSSR bylo vyrobeno přes 12 tisíc těchto letadel, licenční výroba v dalších státech (včetně českého Aero Vodochody kde se vyráběl od roku 1954) zvýšila počet až na cca 18 tisíc strojů.

(wikipedia)

Model

Plastový sáček obsahuje, jak již je u vstupenkových modelů zvykem, výlisky pro jeden model – v tomto případě MiG-15, jednoduchý návod a obtisky pro jednu variantu zbarvení. Výlisky jsou shodné se stavebnicí Eduard 4443, tedy jemně negativně ryté, tvarově i detailem velmi pěkné.

Stavba

Stavebnice obsahuje vše potřebné ke stavbě modelu. Výrobce pamatoval i na řadu detailů méně obvyklých i u větších měřítek, jako např. na vstupní kanál vzduchu k motoru. Ke stavbě nemám v podstatě žádné komentáře, stavebnici jsem vlastně jen sestavil. Pro jistotu jsem přidal do přídě zátěž v podobě jednoho olověného broku.

Zbarvení

Ačkoliv je stavebnice velmi hezká, nabízené schéma zbarvení je poplatné účelu, tj. vstupenkovému modelu. Rozhodl jsem se tedy pro něco jiného, a to bohatě modře dekorovaný letoun číslo 1303. Jako základ jsem použil metalizér Humbrol 27002, na něj nanesl vrstvu lesklého akrylového laku a aplikoval obtisky vlastní výroby, doplněné o výsostné znaky z aršíku stavebnice. Rozměry a umístění modrých polí jsem vyčetl z návodu pro dvaasedmdesátinovou stavebnici Československé patnáctky od Eduardu. Na trupu pod a za kabinou jsem pole neodměřil přesně, takže jsem byl rád za proužek modré, který jsem si také vytisknul, a políčka vystříhnul jednotlivě. Nakonec jsem se dopracoval výsledku, viditelného na fotografiích – a dílo završil vrstvou matného laku Vallejo.

Fotogalerie