OT-134 (1:72)

Doba čtení: 2 min.

OT-134Mirage Hobby 72618

OT-134 byl čtvrtým a zároveň posledním typem plamenometného tanku postaveného na bázi lehkého tanku T-26. Pokrok v konstrukci plamenometů umožnil jeho zabudování do korby, takže tento tank měl na rozdíl od předchůdců zachovánu výzbroj ve věži v podobě 45mm kanónu. Malé množství tanků tohoto typu bylo vyrobeno v roce 1941.

Model

Model v měřítku 1:72 vyrábí pod číslem 72618 firma Mirage Hobby. Už při pohledu do krabičky mě model příjemně překvapil jemným a přesným zpracováním a více než bohatými detaily.

Stavba

Na problém jsem narazil u poklopu řidiče, který se mi nepodařilo sestavit tak, aby lícoval bez mezery, takže jsem mezeru vyplnil kouskem plastu. Dalším problematickým místem je přední díl věže, kde jsou propadliny k zatmelení. Poslední věc která mě potrápila jsou pásy, hlavně proto, že na nich kloudně nedrží barva. Jinak se model staví velmi dobře a to včetně podvozků plných drobných koleček. Pouze mřížku na výdechu chlazení jsem nahradil pletivem.

Zbarvení a označení

Vzhledem k tomu, že tanky OT-134 operovaly bez jakéhokoliv označení, je jedinou šancí důkladná patina. A tak jsem se do toho dal: na základní zelenou (Humbrol 30) jsem nanesl čirý akrylový lak Model Master a po zaschnutí načmáral tenkým štětcem fleky olejových barev odstínů Paynova šeď, siena pálená, okr světlý a běloba titanová. Po mírném zaschnutí jsem fleky rozetřel plochým štětečkem pomocí Perchloretylénu. Po zaschnutí jsem nanesl vrstvu polomatného laku Model Master a na ni světlý prach StarDust. Dílo završila vrstva matného laku Vallejo.

Závěr

Moje první stavebnice od Mirage Hobby mě velice příjemně překvapila kvalitou, výše zmíněné nedostatky jsou snadno odstranitelné a výsledek rozhodně stojí za vynaložené úsilí.

Fotogalerie