Zlín Z-XII.102 (1:72)

Doba čtení: 2 min.

Z-XII.102Stavebnice: RS Models 92043

Sportovní letoun stavěný v meziválečném období Zlínskou leteckou společností. Z-XII.102 byl druhým prototypem. Na rozdíl od sériové produkce byl vybaven motorem Walter Mikron a používán také jeho konstruktérem Jaroslavem Lonkem.

Model

Kromě již dříve vydaných stavebnic Z-XII s otevřeným i uzavřeným pilotním prostorem a také typu Z-212 přichází firma RS Models s modelem druhého prototypu tohoto známého sportovního letounu. Navíc je tato stavebnice přibalena k modelu sportovního letounku Z-XIII téhož výrobce.

První pohled do krabičky ukazuje nemnoho čistě odstříknutých dílů spolu s odlévanou přídí. Příď se montuje ve zdánlivě nesmyslné rovině – dělení nekopíruje např. kryty motoru, ale celkové provedení je tak přesné, že po slepení je třeba pouze vyleštit.

Stavba

Stavba modelu je velmi jednoduchá také s ohledem na počet dílů. Interiér pilotního prostoru mi přijde obstojně vybavený, výrazně pomohou přiložené leptané díly a palubní přístroje na filmu. Pouze řídící páky jsem nahradil novými z drátku. Celkové lícování dílů je velmi dobré včetně odlévané přídě. Pouze podvozky jsou trochu komplikované na správné usazení a asi by měly mít v zatíženém stavu větší rozchod než se mi podařilo. Překryt kabiny se mi zdál příliš tlustý a tak jsem přes něj vylisoval nový z fólie.

Zbarvení a označení

Celý letoun pokrývá žlutá barva, použil jsem ModelMaster 1708E ve třech vrstvách. Poté přišla vrstva lesklého akrylového laku ModelMaster a obtisky, které jsou příkladně tenké. Na to pak už jen vrstva polomatného akrylového laku ModelMaster a očouzení od výfuku znázorněné černou Humbrolkou H33.

Závěr

Hezký model sportovního letounu, navíc přibalený jako bonus k jinému zajímavému modelu. Super!

Fotogalerie