Zlín Z-XIII (1:72)

Doba čtení: 2 min.

Z-XIIIRS Models 92043

Letoun byl zkonstruován Jaroslavem Lonkem v roce 1937 jako rychlý sportovní a kurýrní letoun. Udivoval na svou dobu moderními tvary i maximální rychlostí 350 km/h, jeho přistávací rychlost 140 km/h a další letové vlastnosti jej však předurčovaly do rukou zkušených pilotů. Kvůli okupaci Československa a vypuknutí druhé světové války byl postaven pouze jeden kus, který se naštětí zachoval do dnešních dnů a dlouhou dobu byl vystaven v expozici Národního technického muzea v Praze.

Model

Roztomilý model je vyráběn pod značkou RS models a prodáván jako dvojkit spolu s prototypem Zlínu Z-XII.102. V krabičce s bočním otevíráním lze nalézt (kromě dílů pro Z-XII) miniaturní sáček s díly na Z-XIII, leptané palubní desky, leptané upínací pásy a přístroje na filmu pro oba letouny. Sáček Z-XIII obsahuje nemnoho čistě stříknutých dílů a odlévané podvozky.

Stavba

Stavba modelu je velmi jednoduchá a měl jsem ji jako relaxaci při stavbě F-100D od Italeri. Celý model lze dokončit doslova za pár hodin: slepit pilotní prostor – zde je třeba se rozhodnout pro jednomístnou nebo dvoumístnou verzi, vlepit do trupu, slepit trup, dolepit křídla, VOP a podvozky, a je to. Trochu potíž je s lícováním jednomístné kabiny, kde jsem se nevyhnul broušení dosedací plochy čelního štítku. Jediná úprava, kterou jsem provedl, spočívala v naznačení prvního válce motoru – chladícím otvorem v přídi je celkem vidět dovnitř. Také jsem doplnil vyvážení křidélek – otvory pro vyvažovací tyče jsou předlisované, ale díly z leptu nejspíš patří k Z-XII. Tak jsem použil kousek drátku a na jeho konci udělal kapku vteřinovým lepidlem.

Zbarvení a označení

Zbarvení letounku je jednoduché – stříbrná metalíza na všech plochách, doplněná červenými registračními značkami a ozdobami, které lze nalézt v obtiscích. Metalízu jsem použil Humbrol 27002 s přídavkem žluté Humbrol 154, kovová vrtule je stříbrná Humbrol 27002 se zadní stranou černou, pneumatiky černé.

S obtisky se pracuje dobře, na vodičky Agama reagovaly běžným způsobem; zejména červené ozdoby na kapotách podvozku v podstatě nelze bez vodiček usadit.

Model jsem víceméně nepatinoval, pouze naznačil lehké očouzení od výfuků, pak už následoval jen finální pololesklý akrylový lak.

Závěr

Roztomilý model a rozhodně zajímavé zpestření sbírky. Jednoznačně doporučuji.

Fotogalerie