Polikarpov I-16 typ 17 (1:144)

Doba čtení: 2 min.

I-16 Typ 17Stavebnice: Zvezda 6254

Polikarpov I-16 byl sovětský jednomístný jednomotorový stíhací letoun dolnoplošné koncepce zkonstruovaný N. N. Polikarpovem.

Ve třicátých letech 20. století se stal jedním ze symbolů sovětské konstruktérské školy a nejvýkonnější sovětskou stíhačkou v tomto období. U typu 17 z počátku roku 1938 byly kulomety ŠKAS v křídlech nahrazeny kanóny ŠVAK ráže 20mm.

(https://cs.wikipedia.org/wiki/Polikarpov_I-16)

Model

Stavebnice Zvezda je z kategorie „snap-fit“, tedy sestavitelná bez lepidla, primárně je určená jako objekt do bojových her. Krabička kromě návodu obsahuje jeden rámeček ze zeleného plastu, obsahující 12 dílů, jeden rámeček, obsahující standardní stojánek a maličký stromeček s čirým překrytem kabiny. Celou stavebnici již doplňuje jen hrací karta a obtiskový aršík, obsahující kromě rudých hvězd i kompletní sadu bílých číslic v provedení používaném na počátku války.

Jednotlivé díly modelu jsou čisté, bez otřepů a na první pohled vypadají velmi dobře. Rytí je naznačeno negativní linkou, nezapomnělo se ani na naznačení prověšeného plátěného potahu.

Stavba

 Jednotlivé díly k sobě skutečně velmi dobře pasují, takže model lze sestavit i bez lepidla. Rozhodl jsem se odstranit figurku pilota a vytvořit alespoň jednoduchý kokpit, k čemuž je třeba odbrousit plný materiál v místě kokpitu. Druhou úpravou, nutnou pro stavbu typu 17, je náhrada křídelních kulometů kanóny, zhotovenými z drátků. Jinak ke stavbě není co dodat, z 12 dílů stavebnice 2 nepoužijete (zatažený podvozek) a těch deset kousků opravdu není problém sestavit.

Zbarvení

Z desítek různých provedení jsem vybral dvoubarevné schéma z let 1942 a 1943 s poli zelené a černé, konkrétně letoun od 4. GIAP KBF (gardový stíhací letecký pluk Baltské flotily), pilotovaný pravděpodobně Michailem Jakovlevičem Vasiljevem, stíhacím esem s 24 sestřely a budoucím Hrdinou Sovětského svazu.

Ke znázornění této kamufláže jsem použil Humbrolky 83 a 33, spodní plochy jsou světle modré (Humbrol 34 s malou kapkou Humbrol 14). Obtisky rudých hvězd bohužel nemají bílý podtisk, takže podkladové barvy prosvítají. Vyřešil jsem to druhým obtiskem z další stavebnice I-16, čímž se rudá barva dostatečně nasytila a začala krýt. Bílé číslo je ze zbytků, dotvarováno pomocí bílé barvy. Na to přišel lesklý akrylový lak a patina olejovými barvami a na závěr matný lak.

Fotogalerie