MiG-15UTI (1:72)

Doba čtení: 2 min.

MiG-15UTIModel: HobbyBoss 80262

Doplňky: lept (Kitbazar KBL0172)

znaky s modrým lemem (Extratech EXZ 7204)

Koncem šedesátých let bylo testováno zařízení pro navedení na přistání radarem PPZ-1 (Přesné Přistávací Zařízení-1). Zařízení bylo vestavěno také do dvou kusů MiGu-15UTI a intenzivně zkoušeno, k většímu rozšíření ale nedošlo.

Model

Jako základ pro tento model jsem použil rychlostavebnici HobbyBoss, jejíž finanční hodnotu jsem zdvojnásobil přidáním leptané sady od Kitbazaru. Stavebnice je velice hezky provedená, zejména bych vyzdvihnul nádherně provedený vstupní kanál k motoru. Křídlo je řešeno jako průběžné a vkládá se mezi poloviny trupu dělené poněkud netradičně na horní a dolní část.
Díly interiéru jsou přiměřeně jemné, výsledek hodně vylepší palubní desky a poutací pásy z leptu. V kabině chybí zaměřovač, který je nutno vyrobit, stejně jako podélné závěsníky přídavných nádrží.

Stavba

K základnímu sestavení modelu skutečně není co dodat, pozornost zaslouží hlavní podvozek – nohy ve stavebnici jsou vylisovány jako nezatížené, což způsobuje netypický postoj letounu zádí vzhůru. Zkrátil jsem proto zadní táhlo podvozku a rameno otočil vzad, čímž se podvozkové nohy i tvarově srovnaly do podoby zatíženého podvozku a model získal realistický postoj přídí mírně vzhůru. Také jsem nahradil hydraulické válce vysouvání brzdících štítů nově vyrobenými.
Do kabin jsem vestavěl leptané palubní desky, do přední kabiny jsem doplnil zaměřovač.
Přídavné nádrže bohužel postrádají podélný závěsník, který bylo nutno doplnit z kousku plastu. Také jsem doplnil stožárek drátové antény na pravé straně trupu a černou anténu na hřbetě trupu a mírně zmenšil mečovou anténu na pravém boku pod kabinou.
Do přepážky ve vstupním kanálu k motoru jsem vestavěl kryt antény zařízení PPZ-1, vybroušený z kousku rámečku ze stavebnice.
A zbytek už je pak celkem jednoduchý: kryty podvozků, překryt kabiny, dolepit detaily a stavba je víceméně hotová.

Zbarvení a označení

Pro imitaci kovového povrchu jsem použil metalizér Humbrol 27002 s různým množstvím přimíchaného odstínu 27003. Poté jsem nanesl vrstvu čirého lesklého akrylového laku a obtisky jako kombinaci výsostných znaků z archu Extratech a číslic a popisek vlastní výroby. Špička SOP je žlutá ModelMaster 1708. Na závěr už přišla jen další vrstva lesklého laku, model jsem dokončil natažením drátové antény z vlákna vytaženého z rámečku.

Závěr

Malinko jiná UTI… S troškou úsilím jsem získal hezký model a s výsledkem jsem spokojen.

Fotogalerie