Lockheed F-104G Starfighter (1:144)

Doba čtení: 2 min.

F-104GModel: Revell 04060

F-104G je stíhací bombardér, vyvinutý americkou firmou Lockheed, původně jako přepadový stíhač. Verze G má zesílenou konstrukci a upravené vybavení k provádění taktických útoků, včetně použití jaderných zbraní. Kromě mateřské továrny Lockheed byl vyráběn v licenci v Evropě pro potřeby letectev Nizozemska, Belgie, Německa, Dánska, Norska, Řecka, Španělska a Itálie.

Model

V malé krabičce s bočním otevíráním se skrývají negativně ryté díly, které jsou bez otřepů a velmi jemné a podrobné.
Obtisky nabízí jednu variantu pro stroj německé Bundesluftwaffe a jeden stroj Marineflieger, oba v kamufláži Norm 83, tedy se liší pouze číselným označením a emblémem jednotky na boku trupu.

Stavba

Stavebnice splnila všechna má očekávání, model se staví v podstatě sám, tmelit není třeba. Díly krásně navazují a jsou i velmi podrobné. Nezapomnělo se ani na obtisk palubní desky.
Ke stavbě opravdu není co psát, je to záležitost jednoho večera.

Zbarvení a označení

Sice jsem chvilku koketoval s původním zbarvením, ať již Norm 72 Bundesluftwaffe, nebo Norm 76 Marineflieger, ale vždy jsem narazil na chybějící číslice patřičné velikosti – černé s bílým lemem. Takže nakonec jsem si vybral stroj luftwaffe od JaboG 34 (20+36) ze stavebnice. Dva odstíny zelené jem namíchal z olivové Humbrol 155 a zelené Humbrol 30, šedočerná je namíchaná z černé Humbrol 34 a bílé Humbrol 33. Přídavné nádrže jsou stále v původním provedení dle Norm 72, takže jejich horní plochy jsou zelené Humbrol 155 a spodní stříbrné Humbrol 27002, doplněné oranžovým pruhem, namíchaným z oranžové Humbrol 18 a žluté ModelMaster 1708.
Obtisky se nanášejí dobře, jsou velice drobné a je jich „trochu moc“, ale i to lze bez potíží zvládnout podle návodu. Nakonec jsem celý model přelakoval matným lakem.

Závěr

Velice hezký model, jednoznačně doporučuji.

Fotogalerie