Dassault Rafale M (1:144)

Doba čtení: 2 min.

P5090620Model: Revell 04033

Dassault Rafale je francouzský víceúčelový palubní stíhací letoun 4,5 generace. Je primárně určen pro vybojování vzdušné nadvlády. Do operační služby byl zaveden v roce 2000. Provozuje ho jak francouzské letectvo, tak francouzské námořnictvo z paluby letadlové lodě Charles de Gaulle. Typ byl opakovaně nabízen pro export, prvním úspěchem je jeho vítězství v indické soutěži Medium Multi-Role Combat Aircraft (MMRCA). Indie plánuje odběr celkem 126 strojů. (http://cs.wikipedia.org/wiki/Dassault_Rafale)

Model

Stavebnice Revell je nabízena ve standardní krabičce s bočním otevíráním. V ní je ukryto 58 dílů, pokrytých jemnými negativními linkami paneláže. Pilotní prostor lze sestavit z vany, palubní desky a sedačky. Překryt pilotního prostrou je jednodílný, avšak příkladně čirý. Celkově stavebnice působí dobrým dojmem, ačkoliv ve srovnání s Rafale B od Trumpeteru se může zdát, že některé povrchové detaily chybí.

Stavba

Vzhledem k tomu, že jde o poměrně mladou stavebnici, všechny díly hezky pasují na svá místa a stavba modelu je odpočinkovou záležitostí. Během stavby jsem nenarazil na nedostatky, které by bylo nutno opravovat, vyjímku tvoří výřez v odtokové hraně vodorovných řídících ploch pod kabinou, který je příliš malý a nedovoluje dosažení úhlu náběhu typického pro odstavený letoun s vypnutým motorem.

Zbarvení

Stavebnice nabízí dvě varianty: prototyp M02 a sériový letoun of Flotille 12F. Moje volba byla sériový letoun. Celý model je natřen barvou Humbrol 127, obtisky jsou ze stavebnice. Ukázalo se, že obtiskový arch počítá s výsostnými znaky na obou polovinách křídla, přičemž realita je výsostný znak na levém křídle shora a pravém křídle zdola a číslo stroje na druhé polovině křídla. Číslo stroje jsem doplnil z obtiskového archu k další stavebnici – mělo by sice být trošku větší, ale vzhledem ke specifickému odstínu jsem to nechal tak. No a nakonec již jen matný lak, podvěsit nádrže a výzbroj a hotovo.

Závěr

Velmi hezký malý model zajímavého letounu. Doporučuji.

Fotogalerie