Chengdu J-20 (1:144)

Doba čtení: < 1 min.

PA180760Model: Dragon 4625

Chengdu J-20 je prototyp čínského dvoumotorového stíhacího letounu páté generace používajícího technologii stealth. Letoun vyvíjí firma Chengdu Aircraft Industry Group a jeho nasazení se plánuje mezi léty 2017–2019. První testovací let prototypu byl uskutečněn 11. ledna 2011 v Chengdu. Podle ABC News tento letoun možná využívá americké technologie získané z letounu F-117 Nighthawk, sestřeleného v roce 1999 nad Srbskem.

(cs.wikipedia.org)

Model

Krabička obsahuje 3 rámečky ze středně šedého plastu s 30 díly a jeden čirý rámeček, obsahující překryt kabiny. Díly se zdají dostatečně jemné s ohledem na měřítko, jedinou pochybnost ve mně vzbuzuje provedení sedačky pilota. Celkem vzato, vypadá to na rychlou a bezproblémovou stavbu.

Stavba

Dojem získaný po otevření krabičky, se potvrdil: jednotlivé díly jdou velmi dobře k sobě a brzy je model připravený k barvení. Nenašel jsem nic, co by stálo za zvláštní pozornost, s vyjímkou již zmíněného sedadla pilota. Vzhledem k absenci podkladů jsem ale vše ponechal jak je ve stavebnici.

Zbarvení

Návod uvádí černou barvu na všech plochách, ale dle fotografií se mi to nezdá a tak jsem radši zvolil šedou Humbrol 32. Obtisky jsou kvalitně vytištěny, pouze jejich umístění se z miniaturní kresby na boku krabičky od stavebnice špatně odečítá…

Závěr

Velmi zajímavý přírůstek do rodinky letounů 5. generace. Jako model doporučuji.

Fotogalerie