Grumman F-14A Tomcat IRIAF (1:144)

Doba čtení: 2 min.

F-14A IRIAF

Stavebnice: Dragon 4592

Grumman F-14 Tomcat je nadzvukový, dvoumotorový, dvoumístný vojenský letoun s měnitelnou geometrií křídla. Vyvinut byl v rámci programu VFX pro americké námořnictvo, poté co byl zrušen projekt F-111B. F-14 byl první z novějších amerických stíhacích letounů (tzv. teen-series), které byly navrženy s ohledem na zkušenosti ze vzdušných soubojů s MiGy běhen války ve Vietnamu.

F-14 poprvé vzlétl v prosinci 1970 a do služby vstoupil v roce 1974 na palubě USS Enterprise, kde nahradil stroje McDonnell Douglas F-4 Phantom II. F-14 sloužil u amerického námořnictva mezi lety 1974 – 2006 hlavně jako námořní stíhací letoun k získání vzdušné převahy a také k průzkumu.

V 80. letech byl F-14 používaný íránským letectvem jako stíhač startující ze základen na zemi během války s Irákem, ve které sestřelily nejméně 160 iráckých letadel při ztrátě 12 až 16 Tomcatů; polovina těchto ztrát byla způsobena nehodami. V současné době je letectvo Islámské republiky Írán jediným a posledním uživatelem letounů F-14. Zbývajících asi 24 strojů bylo nedávno opatřeno novou taktickou kamufláží, což naznačuje, že se o jejich vyřazení v nejbližší době neuvažuje.

(wikipedia)

Model

Stavebnice Dragon 4592 obsahuje díly pro dva modely, které jsou o poznání hrubší než model od Revellu. Týká se to jak rytí, tak detailů. V kokpitu nejsou sedačky, ale bubliny, mající představovat posádku. Rovněž drobné díly jsou hrubší a s méně detaily.

Stavebnice obsahuje obtisky pro dva stroje jednotky VF-31.

Stavba

Do kokpitu jsem přidal imitace sedaček, palubní desky a pár dalších detailů – vše má vlastní výroba z kousků plastu. Křídlo jsem zafixoval v poloze největšího rozpětí a z plastu a tmelu vytvaroval nafukovací vaky, doplňující profil trupu za křídlem. Trysky motorů doplnil o komory přídavného spalování, znázorněné trubičkou stočenou z plastové destičky.

Zbarvení a označení

K celošedému F-14A od VF-84, low-vis F-14A od VF-41, tactical F-14D od VF-31, barevnému F-14A IIAF a původnímu šedou-bílému F-14A od VF-143 jsem vybral poslední standardně používanou kamufláž ze dvou odstínů šedomodré.

Obě barvy jsem namíchal přidáním různého množství šedomodré do základní šedé ModelMaster 1730 (Gull Gray FS36440). Obtisky jsou kombinací aršíku ze stavebnice (popisky) a moje vlastní výroba. Celý model jsem na závěr přestříkal matným lakem ModelMaster.

Fotogalerie