MiG-17PF (1:144)

Doba čtení: 2 min.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAModel: MARK I. Models MKM14410 1:144

Doplňky: Evidenční čísla černá – čs. letectvo (MARK I. Decals DMK14444)


MiG-17PF je další vývojovou variantou letounu MiG-17, který vznikl jako přímý následovník legendárního typu MiG-15. Hlavním rozdílem proti MiGu-15 je zcela nové křídlo, umožňující dosažení nadzvukové rychlosti, a také úpravy spojené se zástavbou motoru VK-1F, vybaveného přídavným spalováním. Verze PF má navíc vestavěný radiolokátor Izumrud RP-1 pro sledování cíle za každého počasí a v noci. Celkem bylo vyrobeno kolem 11000 kusů MiGů-17, (8000 v SSSR a 3000 licenčně v Polsku a Číně), k jeho uživatelům patřila více než čtyřicítka vojenských letectev v Evropě, Asii a Africe.
V československém letectvu sloužilo 34 kusů radiolokátorem vybavené verze MiG-17PF.

Model

Firma MARK I. Models převzala řadu modelů Attack a nabízí je v různých obtiskových variantách a často s drobnými vylepšeními. To je případ i MiGu-17PF, kde byl k původní stavebnici doplněn odlévaný kokpit.

Model vypadá velmi hezky, rytí je negativní a dostatečně jemné.

Stavba

Stavbu jsem zahájil vyříznutím otvoru pro odlévaný kokpit, který výrazně zlepší vzhled a usnadní práci. Po slepení polovin trupu jsem do přídě vložil olůvko jako závaží a vlepil prstenec vstupu vzduchu k motoru. Následovalo přilepení křídel a VOP – obojí se lepí na tupo, ale je to bez problémů. Boule kryjící kanóny pod přídí jsem zmenšil a hlavně kanónů nahradil kouskem drátku. Následovalo dolepení podvozků a po nabarvení i podvozkových krytů.

Zbarvení

Od začátku jsem počítal s československou variantou v barvě kovu, ale nechtěl jsem s kódovými znaky na přídi, ale se čtyřmístným číslem na zádi. Zvolil jsem stroj 0201, sloužící v roce 1965 u 7. slp. Letoun je v barvě kovu, kryt radiolokátoru je bílý s černým lemem. V současné době je stroj součástí expozice v leteckém muzeu ve Kbelích.

Znaky jsem použil z obtiskového archu stavebnice, číslo na zádi je z obtiskového archu MARK I. Decals DMK14444, barvou jsem doplnil dělení číslic dle stříkací šablony. Kovový povrch je znázorněný barvou Humbrol 27002, na kterou přišla vrstva lesklého akrylového laku ModelMaster.

Závěr

Hezký model, jednoduchá stavba a spokojenost na mé straně.

Fotogalerie