Dassault Rafale B (1:144)

Doba čtení: 2 min.

Rafale BModel: Trumpeter 03913

Dassault Rafale je francouzský víceúčelový palubní stíhací letoun 4,5 generace. Je primárně určen pro vybojování vzdušné nadvlády. Do operační služby byl zaveden v roce 2000. Provozuje ho jak francouzské letectvo, tak francouzské námořnictvo z paluby letadlové lodě Charles de Gaulle. Typ byl opakovaně nabízen pro export, prvním úspěchem je jeho vítězství v indické soutěži Medium Multi-Role Combat Aircraft (MMRCA). Indie plánuje odběr celkem 126 strojů. (http://cs.wikipedia.org/wiki/Dassault_Rafale)

Model

Stavebnice obsahuje čtyři rámečky ze světle šedé hmoty plus jeden čirý. Na pohled se díly zdají velmi jemné a podrobné, možná i jemnější než Rafale M od Revellu.

Stavba

Bližší prohlídka ukázala jedinou vadu a to chybějící dělící linku na pohyblivých plochách na křídle, kterýžto nedostatek lze hravě napravit. Jinak jde stavba hezky od ruky, tmelit v podstatě není třeba. Vše pasuje kam má, včetně dílů v interiéru.

Zbarvení

Stavebnice obsahuje obtisky pro tři různé stroje ze stavu Armée de l’Air: standardní celošedý stroj a dva letouny v tygřím zbarvení. Z nich se mi více líbil stroj 330-EC, který jsem také postavil. Celý model jsem natřel šedou Humbrol 127 a pak čirým lesklým lakem. Na takto připravený povrch jsem nanesl obtisky. Měl jsem obavu jak dopadnou zejména velké tygrované plochy, které musí kopírovat poměrně složitě zakřivený povrch, ale ukázalo se, že Agama Hypersol si s nimi bez problému poradí. Začal jsem obtisky na křídlech a následně ustavil obtisk na hřbetě, ale asi to chtělo naopak, protože mi vznikla mezera v místě styku obtisků. Prosvítající šedou jsem zatřel bílou, žlutou, oranžovou a černou a výsledek vypadá podle mne velmi dobře.

Zklamaly mne výsostné znaky, kde je modrá barva silně vyosená. Vyřešil jsem to tak, že jsem po nanesení zatřel modrý kroužek bílou barvou a vytiskl nový na obtiskový papír a nanesl přes původní znak.

Závěr

Velice hezký model v atraktivním zbarvení. Doporučuji!

Fotogalerie