Eurofighter EF-2000 (1:144)

Doba čtení: 2 min.

EF-2000Model: Revell 04879

Eurofighter Typhoon je dvoumotorový víceúčelový letoun s delta křídlem a kachními plochami, navržený a postavený konsorciem společností Alenia Aeronautica, BAE Systems a EADS, pracující jako holding Eurofighter GmbH. Sériová výroba Eurofighteru právě probíhá a letadla jsou pořizována v rámci tří samostatných smluv. Letoun je ve službě u Royal Air Force, německé Luftwaffe, italského letectva, Španělska a Rakouska. Saúdská Arábie podepsala kontrakt 72 letounů. (wikipedia)

Model

Platí do posledního slova vše, co bylo řečeno o jednomístné variantě: krabička s bočním otevíráním, v ní pět rámečků ze světle šedého plastu a jeden čirý. Drtivá většina dílů je shodných, pouze hřbet trupu je kratší a má jiný tvar a také pochopitelně překryt kabiny má zadní část větší, o dílech pro místo druhého člena posádky nemluvě. Přibyl rámeček s další výzbrojí, obsahující mimo jiné i střely Taurus a Stormshadow.

Obtisky nabízejí označení pro Typhoon T.3 od 3. squadrony RAF a EF-2000 od jednotky JaBoG-31 a také velké množství popisek jak na letoun, tak na podvěšenou výzbroj.

Stavba

Stejně jako v předchozím případě je stavba naprosto bezproblémová až do chvíle, kdy se chcete rozhodnout, jakou výzbroj podvěsíte. Po zběžném pátrání na internetu jsem se rozhodl pro „swing-role“ schéma, sestávající ze čtyř střel IRIS-T pod křídlem, čtyř střel Meteor pod trupem, dvou střel Taurus a přídavné nádrže pod trupem.

Zbarvení

Tentokrát padla moje volba na stroj německé Luftwaffe, konkrétně od jednotky JaBoG-31. Celý letoun má nátěr modrošedou, získanou smícháním barev Humbrol 129 a 15, radom na přídi a náběžné hrany jsou natřeny barvou Humbrol 129. S obtisky to tentokrát bylo jen mírně lepší než minule – je jich o pár kusů méně, ale i tak je k dispozici kdejaká popiska.

Závěr

Velice hezký model, jak samostatně, tak i vedle svého britského „bratříčka“.

Fotogalerie